En Roc Corrales va néixer l’any 1937 i actualment va amb cadira de rodes perquè té mobilitat reduïda. Amb la seva dona, la Carme Bruguera, viuen a Mataró i des de fa un temps hi ha un dispositiu que els ha permès guanyar en qualitat de vida. Es tracta d’ATENEA, un aparell amb intel·ligència artificial que pretén trencar amb la bretxa digital que afecta, sobretot, a la gent gran.
Es tracta d’una tauleta que no té botons, tampoc té aplicacions i l’única manera d’interactuar amb ella és a través de la veu. Així doncs, un usuari sense coneixements digitals pot, amb una simple conversa amb l’aparell, demanar assistència en cas d’una emergència, fer trucades i videotrucades amb els seus familiars, concertar una cita amb el metge o programar recordatoris de medicació entre d’altres funcions.
Albert Isern, CEO de MOMENTUM Analytics: Canviarem el món de moltíssimes persones grans que se senten excloses o que tenen el risc d’exclusió social a causa de la digitalització dels serveis de la ciutat. És totalment innovador.
En el cas d’en Roc, ATENEA li ofereix assistència en les seves necessitats bàsiques però també li ha simplificat processos que abans no podia fer perquè no disposava dels coneixements tecnològics. Accions que poden semblar tan senzilles com ara fer una videotrucada.
Roc Corrales, usuari d’ATENEA a Mataró: Em sento més tranquil i acompanyat. Ja no em sento tan sol. Si vull trucar la meva dona la truco, ella em contesta i ja estic més tranquil·let.
L’experiència adquirida aquestes setmanes, permetran a en Roc i a la Carme escurçar distàncies a través d’ATENEA quan a ella l’operin del genoll properament i a ell el traslladin, de manera temporal, a un hospital sociosanitari de Barcelona.
Carme Bruguera, usuària d’ATENEA a Mataró: Com que ell ha d’anar a Barcelona un parell de mesos mentre jo em recupero, ens trucarem i a través de la videotrucada ens veurem. A més de poder parlar, ens veurem cada dia perquè jo no el podré anar a veure.
Aquest servei pioner s’ofereix des de l’Ajuntament de Mataró però també en uns altres 14 consistoris de Catalunya. Les persones que estiguin interessades a demanar un dispositiu ATENEA, només han d’apropar-se als serveis socials del seu municipi i sol·licitar-lo. Aquest 2024 són 500 els usuaris que ja fan servir cada dia aquest aparell i en dos anys, des de Momentum Analytics esperen arribar a 1.500 persones.
Recupera la notícia en vídeo, aquí.