Fa dos anys que encapçalen la direcció artística del carnestoltes a Mataró. I malgrat que diuen que l’experiència és un grau, de feinada n’hi ha molta. D’entrada han d’escollir sobre quina temàtica faran girar la festa. Una decisió difícil de prendre.
Alan Gómez, direcció artística carnestoltes: Hi ha diferents maneres d’escollir una temàtica. Hi ha anys que són personatges més concrets, hi ha anys que són temàtiques generals o metàfores de coses que han passat. Ho posem en comú i decidim quina ens pot funcionar i pot agradar a la gent. També ens ha de motivar a nosaltres, per estar molt de temps treballant amb el tema, les ganes de veure a la gent reaccionant a això i com aquesta gent es relacionarà amb en Pellofa.
A partir de l’elecció de la temàtica cal imaginar el personatge a través del vestuari, que ha de ser còmode i que llueixi, però sobretot amb la màscara. Des del taller de la Vella Verda l’elaboren amb molta cura.
Ricard Ràmia, direcció artística carnestoltes: Va en funció del personatge, però ara ja hem agafat la dinàmica que es converteix com un casc. No s’agafa amb res, es col·loca i per les espumes i la forma ja s’adapta a l’actor. Una de les característiques és que arriba fins al llavi superior perquè no afecti a la parla i no hi hagi problemes amb microfonia.
Més enllà dels recorreguts, els guions dels actes, els assajos amb els actors i actrius prèviament seleccionats per càsting o el vestuari i la màscara, també hi ha aspectes tècnics. Per exemple aquest any en Pellofa arribarà sobre una carrossa. Què s’ha de tenir en compte per guarnir-la?
Ricard Ràmia, direcció artística carnestoltes: Des del camió nu, fins a la carrossa hi ha un procés que involucra a moltes persones. Ha d’anar amb relació a la temàtica, després s’han elaborat i dissenyat les lones, s’han de fer els elements, tapar la grua... té una complexitat elevada però per sort en Sergio [Sergio Laniado] no és la primera que fa i sempre ens aconsella.
Un dels moments més esperats de l’arribada d’en Pellofa a la ciutat és el pregó que fa cada any des del balcó de l’Ajuntament. Però algú el pensa, l’escriu i el prepara. En aquest cas la direcció: l’Andreu Lloveras, en Ricard Ràmia i l’Alan Gómez.
Alan Gómez, direcció artística carnestoltes: En si un pregó el que fem és llegir una mica totes les coses importants i a partir d’aquí pensem rimes i conjugar-ho tot perquè quadri.
Sigui com sigui un dels secrets més ben guardats del carnestoltes de mataroní és com anirà caracteritzat en Pellofa. Alguna pista per aquest any?
Ricard Ràmia, direcció artística carnestoltes: No podem dir cap pista. Aquí és un rau el secretisme i la il·lusió del carnestoltes. Quan vinguin el divendres 28 de febrer al vespre de seguida ho veuran, així que, que vingui tothom i el misteri serà resolt.