El Maresme s’ha convertit en un dels pulmons de Catalunya gràcies a l’extensió de terreny que els horticultors locals dediquen al sector de la flor i la planta. Tradicionalment, per Nadal, hi ha conreus que es tenyeixen de vermell arran del cultiu de ponsèties. El que és més difícil de trobar a la comarca, és un productor d’avets. Aquesta però, no és una missió impossible. I és que a Canyamars, aprofitant el seu particular clima, en Josep Jo va iniciar un negoci familiar dedicat, precisament, al cultiu d’aquest tipus d’arbres.
Josep Jo, responsable d’AvetsdeNadal.cat: Nosaltres fèiem tot tipus de verdura i vam dir, per què no intentem fer algun cultiu que ens faci tenir alguns ingressos a l’hivern? Vam començar a fer avets de Nadal a la vora d’una riera i vam veure que seria una cosa que, potenciada, podia resultar.
A diferència dels avets cultivats, per exemple, a Espinelves, els de Canyamars han de créixer amb temperatures altes. I com influeix aquesta manca de fred en l’arbre?
Josep Jo, responsable d’AvetsdeNadal.cat: És un arbre que creix molt compacte. Hi ha temperatures molt altes i això fa que el creixement sigui lent. Al ser lent, queda molt ple l’arbre i això la gent ho valora molt.
Des de no fa pas massa anys, el productor Josep Jo va apostar per convertir la compra de l’avet de Nadal en una experiència a la natura única. Són molts els que l’han provat i que, fins i tot, han repetit Nadal rere Nadal.
Josep Jo, responsable d’AvetsdeNadal.cat: Vam iniciar un procés perquè les famílies poguessin venir a triar el seu arbre quan encara està arrelat. Els hi donem un pal en el qual hi ha les mides i els preus. Entren a dins i escullen l’arbre. Nosaltres ho diem diferent. L’arbre els escull a ells perquè és un espai molt màgic, amb molta connexió amb el medi ambient.
Des de finals de novembre i fins el 22 de desembre, cada cap de setmana i festius en horari de 10 del matí a 2 del migdia, AvetsdeNadal.cat obra les seves portes perquè qui ho vulgui pugui anar a trobar-se amb l’arbre que acabarà guarnint casa seva durant les festes. Tot i que la major afluència de persones es registra quan s’apropa Nadal, hi ha qui prefereix comprar l’arbre amb antelació.
Josep Jo, responsable d’AvetsdeNadal.cat: El món l’han fet gran perquè hi hagi de tot. Hi ha gent que vol el seu arbre a mitjans de novembre. Hi ha altres que esperen entre el 15 i el 20 de desembre per tenir el seu arbre. El gran avantatge de venir aquí i escollir el teu arbre, és que t’emportes un arbre acabat d’arrancar. Això té un valor impressionant. Tothom que repeteix afirma que al febrer encara està guapíssim l’arbre.
AvetsdeNadal.cat té una extensió de 40.000 metres quadrats. Els seus exemplars venen de Dinamarca amb 3-4 anys de vida i acaben creixent, alguns d’ells, fins als 3 metres d’alçada. Josep Jo afirma que gràcies a aquest cultiu, s’ha pogut recuperar un espai forestal el qual, a còpia de treballar-lo, ha recuperat fauna i flora que havia desaparegut.
Recupera la notícia en vídeo, aquí.