L’alcalde de la ciutat, David Bote, ha participat aquest dijous al migdia en un esdeveniment a Madrid pensat per debatre i fer balanç del segon any d’implementació del Pla de Recuperació i Resiliència d’Espanya. Un pla que ha servit per canalitzar l’arribada dels fons Next Generation i destinar-los a la recuperació de la crisi derivada de la Covid-19 i a la construcció d’un país més sostenible.
Així doncs, organitzat en diferents taules de debat, l’acte ha acollit representants de tots els nivells administratius (europeu, espanyol, comunitats autonòmiques i món local), d’agents socials, societat civil, empreses, experts i acadèmics. Tots ells han valorat com ha estat la concessió d’aquestes ajudes europees i també han fet propostes de millora per assolir un país més ecològic, més digital i més resilient.
Pel que fa a l’alcalde de Mataró, David Bote ha estat l’únic alcalde d’Espanya present en una de les taules. Ha format part del debat fixat per tres quarts d’una del migdia i ha començat la seva intervenció subratllant tres aspectes positius del Pla de Recuperació i Resiliència.
David Bote, alcalde de Mataró: El primer que veig del Pla és que la sortida de la crisi té un full de ruta molt clar. Alinear els reptes locals amb el Pla de Resiliència i l’Agenda Urbana, és la combinació perfecta. El segon element positiu és no oblidar-se de l’administració. Nosaltres també ens hem de transformar. Des de la millora de la sostenibilitat dels equipaments, com en la manera de treballar. La tercera, ha sortit en panells anteriors, és alinear els objectius de les diferents administracions amb els del sector privat.
Bote també ha aprofitat l’oportunitat per posar aspectes damunt la taula que creu que encara tenen marge de millora.
David Bote, alcalde de Mataró: L’execució, els terminis, són molt marcats i crec que tindrem algunes dificultats. Hem executat molt bé una part dels fons però hem de veure també que passa amb alguns terminis. A més, alguna de les línies l’aterratge en la part local és una mica difícil. No hem acabat de veure com encaixava. I l’últim, la incorporació de les persones amb les rendes més vulnerables en alguns projectes tenen un encaix difícil.
La majoria dels ponents que han compartit debat amb David Bote han centrat el seu torn de paraula en destacar la necessitat de potenciar la cogovernança i una millor coordinació entre les administracions a l’hora de prendre decisions.