Subhastar el peix a veu, com es feia antigament, és gairebé inèdit. Arenys de Mar recupera un any més aquesta tradició pel Calamarenys. El pati del Calisay s’ha omplert aquest dissabte de productes frescos pescats a la costa maresmenca i tot de veïns, molt atents, per ser els primers a endur-se’ls a la cassola.
Josep Masdeu, antic subhastador de la confraria d’Arenys de Mar: La subhasta que recreem avui és una subhasta que es feia abans, potser fa 30 anys que no es fa. És una subhasta a veu i a la baixa, diferents de les subhastes d'art que van a l'alça. Poses un preu de sortida i vas baixant.
Un dels pocs molls que encara fa les subhastes a veu és el de Montgat, la resta ho fan de manera automatitzada amb ordinadors i comandaments a distància.
Josep Masdeu, antic subhastador de la confraria d’Arenys de Mar: El peix se subhasta, arriben les barques al port i es fa la subhasta. El que passa és que hi ha unes cintes transportadores que és on es posen les caixes paren a davant d'un monitor on surt a la planta el peix i els peixaters el que tenen és un comandament a distància que premen quan a ells els interessa.
Martí Cadellans, peixater del Port d’Arenys de Mar: A vegades diuen: carai! M'ha fallat el comandament. Llavors ja mirem a veure si no li ha funcionat, o el tenia parat o hi havia algun problema de l'ordinador.
Les disputes per endur-se les millors matèries primeres passen a totes les bones famílies. Aquests són alguns dels productes més preuats.
Martí Cadellans, peixater del Port d’Arenys de Mar: Actualment el producte més preuat és la gamba. Ahir va anar a 90€ la grossa, la petita sobre els 25-30€. Després tenim el calamar de potera que van també a 25-30€, el d'arrossegament que va entre els 18 i 20€, molls llenguados, sèpies...
Qui té l’oportunitat d’assistir a aquestes subhastes són els peixaters o majoristes, però aquest dissabte la subhasta s’ha obert a la ciutadania.
Roger Pérez, veí d'Arenys de Mar: És la primera vegada que venim i hem agafat escamarlans i maires per dinar avui i seguir la tradició. Ens ha fet gràcia perquè el seu besavi subhastava el peix al port d'Arenys i ens feia il·lusió venir avui i veure com es feia antigament.
David Trillo, veí d'Arenys de Munt: Ens hem endut gambes blanques i no és la primera vegada que venim, ens agrada molt baixar. Vivim a Arenys de Munt i és una activitat maca, al meu pare li agradava molt pescar i estic inculcant als nens el gust pel mar i el peix.
La subhasta de peix és una de les moltes activitats del Calamarenys, les jornades gastronòmiques que posen en valor l'activitat marinera del municipi.