logo
profile

societat Mataró

Àpats de Nadal: la tradició per davant la innovació

El Mercat de la plaça de Cuba aquest dissabte ha estat un formiguer de gent fent compres i encàrrecs de cara als àpats de Nadal

per Marta Gómez| Compartir


La nit de Nadal, el dinar del dia de Nadal o l’àpat de Sant Esteve són moments en què s’acostuma a tenir la taula ben parada i, sobretot, plena de menjar. El Marcat de la plaça de Cuba aquest dissabte, l’últim abans d’aquests grans àpats, s’ha omplert de gent. I és que les tradicions, diuen alguns compradors, s’han de conservar, tot i que tots tenen les seves fórmules.

Maria Pilar Moreno, compradora: La nit de Nadal cuino marisc i peix. Normalment és llobarro a la sal. Peu de cabra [‘percebes’], gambes i escamarlans, també he comprat salmó fumat.

Isabel Garcia, compradora: Sempre vaig a la Mercè, que em donen la carn que a mi m’agrada. Compro els ossos del caldo: ossos de pernil, de vedella,...

 

Mentre uns han fet cua a la carnisseria, els altres han encarregat el marisc a la peixateria. I és que aconseguir la matèria primera només ha estat fàcil pels qui aquest dissabte han tingut paciència. Hi ha qui confessa que per aconseguir el millor producte cal anar als venedors de confiança i deixar-se assessorar.

Ernest Iglesias, comprador: Quasi sempre vaig a comprar jo i ja em conec qui té el bon producte i qui el té a bon preu. Normalment sempre vaig als mateixos, perquè ja hi tinc confiança i bon producte.

 

WhatsApp Image 2024-12-21 at 14.51.58
El Mercat de la plaça de Cuba aquest dissabte ple de gent comprant i encarregant els àpats de Nadal / tvmataró

 

Pels paradistes són dies intensos, de molta feina i de donar molts consells. També és veritat que els productes estrella continuen sent les gambes, els calamars, el rap, la vedella i el pollastre.

 

Marina Pi, presidenta Associació del Mercat de Venedors de la Plaça de Cuba. Peixateria Maria Rosa: La gent aquest any sobretot ha agafat calamar per fer farcits, el rap, el marisc: la gamba, l’escamarlà, la tallarina, els musclos, la vieira, tot això està ja molt encarregat per la setmana vinent.

 

Josep Castillo, parada Cristina Pau: Normalment el que més s’emporta és un tall de costella o pit, un os o dos i conill pel caldo. Pel rostit depèn més del gust de cadascú. Normalment un tall rodó net i polit o un tall rodó de l’espatlla més melós. Depèn del pes i la quantitat de gent que siguin a taula.

 

I a la butxaca com es noten aquestes compres? Hi ha qui deixa de comprar certes coses per la pujada de preus i altres que opten per conservar les tradicions sense mirar el compte corrent.

Maria Pilar Moreno, compradora: Un dia és un dia, però normalment també ho mires una mica. Avui he trobat el marisc una mica més car.

Marina Pi, presidenta Associació del Mercat de Venedors de la plaça de Cuba. Peixateria Maria Rosa: En aquesta època de l’any tota la vida s’han apujat els preus, però aquest any ja veníem d’una pujada anterior, i ara una mica més.

Josep Castillo, parada Cristina Pau: Els preus estan alts, però no perquè sigui Nadal.

 

I tot i que cada vegada es coneixen propostes culinàries d’allò més innovadores, moltes famílies sembla que es mantenen amb els àpats més tradicions on l’escudella, la carn d’olla, el marisc i els canelons en són els plats principals.

| Compartir

Loading related news...
Aquest portal web utilitza cookies per millorar l'experiència de l'usuari. En utilitzar-lo, accepteu totes les cookies d’acord amb la nostra Política de Cookies.