Tres instituts de Mataró i cinc de la resta del Maresme encaren aquesta setmana la fase final del "Pica Lletres". El concurs televisiu i radiofònic de les emissores locals, que es pot seguir a la plataforma La Xarxa+, arriba al final de la seva 15a edició. L'Institut Miquel Biada, el Thos i Codina i Cinc Sénies s'enfronten aquests dies a l'alumnat d'altres centres com el Jaume Almera de Vilassar de Dalt, l'Euclides de Pineda, el Lluís Domènech i Montaner de Canet, les Escoles Betlem de Premià de Dalt i quatre centres més de Badalona per descobrir quin d'ells demostra més bones aptituds a l'hora de lletrejar paraules i desxifrar jocs lingüístics. Els guanyadors competiran a la Gran Final Nacional del "Pica Lletres". Els participants asseguren que els nervis són la seva principal preocupació de cara a la fase final i assenyalen les proves que els resulten més complicades.
Lucía Fernández, institut Lluís Domènech i Montaner de Canet: El més complicat és prepara-nos mentalment perquè estàvem molt nerviosos.
Gerard Ramos, Escoles Betlem de Premià de Dalt: Els nervis i la pressió que tenim pel concurs sobretot quan practiques i la mala passada que et poden jugar.
Julian Cea, Escoles Betlem de Premià de Dalt: A mi em costava la prova que consisteix a trobar un barbarisme i corregir-lo. Em va millor l'ortografia i trobar aquestes paraules em costava una mica més.
Com a novetats, s'ha reforçat la implicació de les televisions locals, com tvmataró, amb l'emissió conjunta. I també, s’ha impulsat una nova app del 'Pica Lletres' que s'ha estrenat per a aquesta edició ha permès la participació i pràctica durant el curs a tots els centres de secundària de Catalunya.
Isona Chaves, Institut Cinc Sénies Mataró: Amb l'aplicació sobretot, perquè era prova del que faríem al concurs i també vam fer paraules a l'atzar amb una web i l'havíem de lletrejar per parelles.
Artemi Castellar, Euclides Pineda de Mar: Jo unes setmanes abans vaig estar amb l'aplicació i li dedicava una hora al dia i també quan anava pel carrer lletrejava les paraules llargues que veía.
Santi Arenas, institut Lluís Domènech i Montaner de Canet: Aquí a l'institut i a casa també teníem una aplicació on jugàvem i teníem diferents modes de joc.
El “Pica Lletres” s’emet a tvmataro els dilluns, dimarts i dimecres a les 18.00h i els mateixos programes es reemeten l’endemà, dimarts, dimecres i dijous, a la 13.00h.
Com a novetat de l'edició televisiva del concurs, aquest any s'ha dividit el territori en 10 zones per àmbit geogràfic i dialectal i a cadascuna se l'ha nomenat amb el nom del vent més característic. El Maresme i Badalona són representades pel Garbí.
'Pica Lletres' és una producció de la Xarxa Audiovisual Local amb la col·laboració d'Antàrtida Produccions i el suport de l'Institut d'Estudis Catalans, i que es pot seguir a la plataforma La Xarxa+.