Fa dos anys, l’Associació del Vidre Bufat va omplir la platja del Varador amb un centenar de peixos de vidre, tot un emblema mataroní. Aquest dissabte, en el marc de les III Jornades Vidrieres que impulsa l’entitat, el protagonista ha estat el porró.
Marcel Estrems, president de l’Associació del Vidre Bufat: Mataró té un fort vincle amb el porró. Potser no els últims anys, però sí històricament. De fet, hi ha la possibilitat que sigui un estri que provingui de la nostra ciutat, segons un llibre que va publicar Josep Maria Rovira i Valls, on diu que té una antiguitat de 400 anys. Sigui com sigui, la producció dels millors porrons dels segles XVII i XVIII es feia a Mataró i actualment aquestes peces estan en museus d’arreu del món. Cal reivindicar-ho i donar-ho a conèixer.
Jonathan Nuevo, divulgador gastronòmic (@esmorzarsdeforquilla.cat), ambaixador de les jornades: Per a mi és un símbol d’identitat català, un estri molt nostrat. Jo l’intento defensar a mort perquè la nostra cultura catalana perduri en el temps. I reivindico als restaurants que el posin a taula!
Marta Duran Quintana, artista: La gent s’ha posat dins un dibuix que hem fet amb cordes d’un porró gegant. S’hi han posat a dins i, a les ordres de la Mercè Calpe, han begut tres o quatre vegades amb el porró enlaire.
Marta Duran també ha estat l’encarregada de dissenyar l’etiqueta del vi novell del Celler Montserrat, que mostra l’antic edifici del Forn del Vidre i un peix. A més, al llarg de tota la tarda, s’han fet demostracions de la tècnica del vidre bufat. L’associació ha recuperat la tradició i ha plantat el seu forn a la plaça de l’Ajuntament, per embadalir els assistents. L’encarregat de deixar-los amb la boca oberta ha estat Cesáreo Fernández, que va arribar l’any 1973 des d’un poble de Palència i fins al 2007 va treballar a Cristalleries de Mataró.
Cesáreo Fernández Tejedor, artesà del vidre: És una tècnica molt variada. Hi ha diversos sistemes, com el vidre bufat. El que m’agrada molt és la peça emblemàtica del peix.
Un d’aquests peixos s’ha fet per a l’ocasió i s’ha entregat a l’alcalde perquè quedi com a record per a la ciutat, però també per demanar un espai on es pugui posar en valor el llegat vidrier de Mataró.
David Bote, alcalde de Mataró: Com a mínim ja teníem el compromís en relació amb el futur Parc d’Economia Circular, que estarà ubicat en el solar on hi havia el darrer emplaçament de la cooperativa. Allà tindrem un espai recordant que s’hi havia fet aquesta activitat. I també hem de parlar d’altres jornades com aquestes i de com poder donar-los suport. Alguna cosa segur que farem.
Durant les jornades s’ha pogut veure com treballen artesans del vidre de diverses tècniques. La iniciativa finalitza aquest dimarts, 19 de novembre, a les 17.30 h amb una conferència a càrrec de l’historiador Víctor Ligos, qui parlarà a l’Arxiu Comarcal del Maresme sobre ‘L’escola racionalista del Forn del Vidre’.