Hi ha persones que treballen en empreses des de fa molts anys, però la seva titulació no s’adequa a les seves tasques. N’hi ha d’altres que venen de països extracomunitaris i els títols de formació són diferents dels de l’estat espanyol. Per certificar totes aquestes habilitats i competències des de fa anys es treballa des de la Generalitat per aconseguir les acreditacions professionals, que a més és una directiva europea i una iniciativa del Ministeri d’Educació i Formació Professional.
José Luis Duran, President executiu de l’Agència de Formació i Qualificació: “El gran problema que tenim a Catalunya i a l’estat espanyol és que dins de l’estructura de la població ocupada ens falta molta gent que tingui qualificació intermèdia. Respecte a Europa estem 20 punts per sota de la gent que està treballant que hauria de tenir aquesta qualificació i no la té. Tothom que tenim treballant no té qualificació intermèdia? No. Té les habilitats i les competències, però no les té reconegudes”.
Des de la FAGEM i l’Associació de Mestres Industrials i Tècnics Superiors (AMITS) han organitzat una jornada informativa per fer divulgació d’aquestes acreditacions individuals, però també massives (a través de les grans empreses). La raó és que cal arribar a uns col·lectius molt concrets.
Roser Moré, presidenta de la FAGEM: “Ens interessa arribar a col·lectius que encara ens costen molt. Ens hem posat en contacte amb les escoles d’adults, que acompanyen a molta gent que ve de països estrangers, col·lectius de persones estrangeres, entre altres, perquè estem en un moment que falta gent i aniria bé que aquesta gent que hi és, poder-los donar feina. I el tema de les acreditacions massives estem als inicia encara”.
Una situació que passa en tots els sectors, però sobretot en el sector serveis, el de la construcció o l’agrari. Acreditar les competències professionals és un benefici tant pel treballador com per a l’empresa.
Antonio Rodríguez, president de l’Associació de Mestres Industrials i Tècnics Superiors: “Nosaltres volem que tothom tingui la formació o la titulació o la certificació. Això és bo per l’usuari que rep aquest títol professional i per a l’empresa que té els seus treballadors o amb titulació o amb certificació o acreditació. I és la manera d’estar segurs que el sistema funciona”.
Per poder acreditar aquestes habilitats la Generalitat té obert durant tot l’any el procediment per accedir a un assessor i validar aquestes competències. Un procés que es podria allargar fins a un total de tres mesos.