Barnahus Mataró registra 187 infants i adolescents víctimes de violències sexuals des del mes d’abril, moment que es va posar en marxa aquesta nova unitat integral a la comarca. En total, aquest 2024 s’han atès a Catalunya 2.897 persones distribuïdes entre els 14 centres actius. Fins al moment, al Maresme hi ha més nenes afectades que nens i la majoria dels casos apareixen en l’entorn familiar.
Sílvia Abad, tècnica d’estratègia Barnahus de Mataró: Aquest any hem atès 187 persones, infants i adolescents. I també acompanyem a les famílies. Són nens que venen de tota la comarca del Maresme. Se'ls fa una atenció psicosocial, mèdica, de suport en la denúncia i procediment judicial, etc. Han arribat més nenes, n'han arribat untes 130 i uns 57 nens. Un 55% de casos, aproximadament, són intrafamiliars i el 45% són extrafamiliars. Dins de la mateixa família són més difícils de denunciar, però també es detecten.
La casa Barnahus és una estratègia pionera a tot Espanya que centralitza en un sol espai tots els agents que s’activen en un cas de violència sexual per evitar que les víctimes s’hagin de desplaçar a diferents llocs, revisquin la història més d’una vegada i tinguin múltiples professionals de referència. Es tracta d’una manera de posar el centre la veu i les necessitats dels infants i adolescents, escoltant-los, acompanyant-los i garantint que els seus drets no siguin vulnerats. Els tècnics asseguren que l’arribada del Baranhus a Mataró ha suposat un gran salt qualitatiu a l’hora de tractar els casos.
Aina Triola, coordinadora casa Barnahus Mataró: La setmana passada vam fer la primera prova preconstituïda. És una sala que disposa d'una càmera que permet visualitzar què està passant des d'una altra sala i també des de Justícia. D'aquesta manera poden connectar-se i observar la declaració de l'infant o adolescent que ha estat víctima de violència sexual. Aquesta gravació serveix perquè si algun dia s'arriba a fer un judici el nen o nena no hagi d'anar a declarar de manera presencial, s'utilitza la gravació com a testimoni.
Qualsevol agent de protecció a la infància com escoles, mossos, pediatria, serveis socials, activitats de lleure o jutjats que es troben amb un cas d’abús sexual infantil el deriven a Barnahus. Ara, a més, des del telèfon d’Infància Respon, el 116 111, totes aquelles famílies que tenen sospita o indicis d’un cas de violència poden trucar directament al telèfon perquè se’ls derivi a aquest servei.
Recordem que el centre de la capital del Maresme és provisional. L’edifici definitiu s’ha d’ubicar en uns terrenys prop de Can Vilardell que l’Ajuntament ja va cedir, tot i que encara no hi ha previsió de quan es podrà construir.
Consolidació d’un model pioner al sud d’Europa
La iniciativa Barnahus va arrancar ara fa 5 anys amb la posada en funcionament del centre de Tarragona. Des de llavors, s’ha activat el servei en 13 ubicacions més. L’objectiu d’aquest desplegament arreu del territori és atendre, d’una manera tan propera com sigui possible, els infants víctimes de violències sexuals. Aquest model desplegat a Catalunya és pioner al sud d’Europa i s’està convertint en un referent pel seu paper transformador. Així ho demostren les dades exposades pel Departament de Drets Socials aquest dimecres.
Mònica Martínez, consellera de Drets Socials i Inclusió: Aquest model és un model d’èxit. Hem de pensar com ampliar-lo en altres àmbits de l’administració. Posem la víctima al centre i l’administració es coordina entre els diferents departaments per donar un suport integral a aquestes persones. Així, més persones poden fer el pas de denunciar perquè aquesta és l’única via per eliminar aquesta xacra de les violències contra la infància. Hem de reforçar el missatge de que no hi haurà impunitat. qualsevol persona que cometi un delicte de violència sexual contra menors tindrà la repercussions judicials corresponents.

La detecció de casos de violència sexual en infants i adolescents es dispara en els últims 6 anys
Durant el 2024, s’han atès 2.897 casos. Els serveis que concentren un major nombre d’atencions són els dos que se situen a Barcelona, els quals n’han acumulat 438. Aquestes xifres cal tenir en compte que no poden servir de manera precisa per fer un rànquing ja que no tots els Barnahus s’han posat en funcionament en el mateix moment.

De l’informe publicat per la conselleria, es desprèn el perfil de les víctimes ateses. Més de tres quarts dels infants han estat nenes (78,3%) i les violències sexuals s’han produït, lleugerament per sobre, dins de l’àmbit familiar. Pel que fa a l’edat de les víctimes, aquestes van, majoritàriament dels 3 als 17 anys.

Actualment, hi ha diverses vies per detectar casos d’aquesta naturalesa. Al llarg del 2024, molts d’ells es van reconèixer gràcies a la intervenció del Departament de Salut (928). Altres víctimes es van descobrir a través de la DGAIA (500) o en l’entorn escolar (411).

El procés de reconèixer haver estat víctima d’una violència sexual en l’etapa de la infantesa no és senzill. Es tracta d’un camí llarg i per això s’explica que durant el 2024 no s’hagin acabat denunciant tots els casos que han sortit a la llum.
El que sí que demostra l’efectivitat de l’obertura dels diferents Barnahus arreu de Catalunya és que s’ha incrementat la detecció de casos. En sis anys (del 2018 al 2024), la detecció s’ha multiplicat per 5 i la pujada més significativa s’ha notat entre el 2023 i el 2024 on els casos reconeguts s’han doblat.
Reptes de Barnahus pel 2025
De cara a aquest any, el departament es marca la fita de consolidar els serveis existents. Per aconseguir-ho, es construiran 6 espais definitius que acolliran els Barnahus que a dia d’avui han iniciat la seva activitat en emplaçaments provisionals com és el cas de Mataró. Es preveu que aquests edificis nous estaran enllestits el 2026. Altres reptes que es marca la conselleria són millorar els sistemes d’informació, desplegar més polítiques preventives, oferir més formació als diferents actors implicats i fer un nou protocol contra la violència envers la infància i l’adolescència.