El debat sobre la reducció de la jornada laboral màxima, que actualment és de 40 hores setmanals, ha aterrat a l'Ajuntament de Mataró. Ho ha fet en format de Declaració Institucional i de la mà del grup municipal d'En Comú Podem, que no ha aconseguit el suport necessari perquè la proposta tiri endavant. De fet, només el seu soci de govern a la ciutat, el PSC, ha votat a favor d'un text que instava al Govern de l'Estat a obrir amb caràcter urgent un procés de diàleg social que culminés en una disminució progressiva de les hores de feina. Un escurçament que hauria de començar aquest any amb una jornada màxima ordinària de treball efectiu de 38 hores i mitja.
Sergi Morales, portaveu d'En Comú Podem: He de lamentar que no s'hagi aprovat per culpa de dues forces d'esquerres d'aquest consistori, que han votat en contra, concretament ERC i la CUP que teòricament són partits que defensen la millora de vida dels treballadors. No han donat suport a una declaració que proposa una reforma que brinda major temps pel descans, pel temps lliure, per la conciliació o per a les cures, i en definitiva perquè els treballadors i treballadores del nostre país tinguin més temps per viure millor.
Xesco Gomar, portaveu del PSC: S'ha demostrat en altres països de la Unió Europea que menys hores pot ser igual a més productivitat. Estem parlant d'un model que hauria de buscar són objectius concrets més enllà de les hores que els treballadors i les treballadores desenvolupin en la seva jornada laboral.
Si per a PP i VOX no hi ha marge de negociació viable i s'han oposat frontalment a la mesura, ERC i la CUP, que també han votat en contra, admeten que comparteixen l'esperit de la proposta, però consideren que no s'ha treballat prou per fer-los canviar d'opinió i aconseguir el seu suport.
Pim Camprubí, portaveu d'ERC: En la idea global de la reducció de jornada estem a favor. Les declaracions s'han de treballar, s'han d'acceptar i incloure tots els matisos de les diferents opcions i un grup s'hi ha d'assegurar quan la presenta. Això no ha fet el PSC o En Comú Podem, que no va treballar la nostra esmena. Si no tenen en compte les nostres opinions, votem en contra.
Carlos García, portaveu de la CUP: Preteníem un text més ambiciós i consensuat amb els sindicats com la CGT, la CNT o la Intersindical. Nosaltres parlàvem en la nostra proposta d'una primera reducció a 35 hores immediatament, i d'obrir la porta a parlar d'arribar fins a les 30 hores en un futur, passant això sí per la reducció a 4 dies de jornada laborals per setmana.
Judith Cortés, portaveu de VOX: Reduir la jornada laboral o treure un dia de feina, com vol la CUP, només farà que les petites i mitjanes empreses del país hagin de tancar.
Cristian Escribano, portaveu del PP: No creiem que aquest sigui un model d'èxit i que la gent vulgui treballar menys hores. La gent vol feines dignes i el Govern de l'Estat ha de treballar per això i no per reduir dues hores i mitja la jornada laboral.
La declaració per reduir la jornada laboral no ha estat l'única que no ha prosperat, tampoc ho ha fet la que havia posat sobre la taula el PSC per demanar, novament, un nou marc de finançament local i una revisió de la llei per assegurar més recursos als ajuntaments. Una situació inèdita, ja que, per primer cop, cap de les declaracions institucionals presentades pels grups que conformen el govern municipal, que ara es troba en minoria, no han tirat endavant.
Les que sí que s'han aprovat fan referència a la commemoració del Dia Internacional de l'Eliminació de la Discriminació, que havia exposat ERC, i a donar suport a la llei per a l'atenció integral de les necessitats de les persones afectades per l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA), instada pel PP.