Sant Vicenç de Montalt ha tornat a organitzar aquest cap de setmana el mercat anual d'oli. Una fira que es fa just després de la festa major d'hivern del municipi maresmenc i reuneix diversos productors d'oli, vi, mel i embotits de diferents punts de Catalunya. Es tracta de productes naturals que marquen la diferència amb els que es poden trobar al supermercat.
Jordi Santfeliu, productor d'oli: "La diferència important o que diferencia un oli de qualitat és que es congela a baixes temperatures."
La fira, a més a més, permet degustar l'oli i és que cada un està pensat per una finalitat en concret.
Toni Cirera, productor d'oli i mel: "Tenim els olis convencionals extres verges de consum diari de garrafa, per cuinar per exemple, i els olis verds estan pensats per menjar en cru, amanides i potenciar sabors, com en formatges."
La climatologia també ha afectat els productors catalans, que ja arrosseguen 3 males collites. Asseguren que l'oli no els arribarà a Setmana Santa i hauran de fer-ne servir d'estranger. Tot i que és Andalusia, com a màxim productor, qui marca la pujada del preu de l'oli, els productors de la fira consideren que el preu que es venia ara fa uns anys no era rendible.
Jordi Santfeliu, productor d'oli: "El preu actual de l'oli considero que és un preu correcte. El teníem infravalorat aquests anys."
Toni Cirera, productor d'oli i mel: "Els preus que es venia l'oli es pot parlar que no era rendible. Potser ni una cosa ni l'altra. El productor li agradaria tenir un preu just i adequat i poder arribar al consumidor al millor preu."
Malgrat que la sequera no ha contribuït a l'abundància, els sommeliers de l'oli diuen que d'aquesta collita se'n pot extreure un dels millors olis de la dècada. La manca d'aigua fa que l'oliva sigui més petita, però també més potent d'olor, de gust i de propietats organolèptiques.