logo
profile

cultura Mataró

No et perdis el Sant Jordi de Mataró: tots els actes

El gruix d'activitats es concentren el mateix dia 23, però s'allarguen fins el mes de maig

per Redacció| Compartir


Passejar pels carrers, remenar a les parades de llibres o impregnar-te de l'olor de roses. Són tres elements claus de la diada de Sant Jordi, a Mataró o allà on sigui. Però a la capital del Maresme hi ha diversos elements que la fan una mica més especial.

 

portada 3 sant jordi
 

Per la Diada de Sant Jordi la ciutat es tornarà a omplir amb parades de venda de roses i llibres. Se n’han autoritzat 270 parades de roses entre professionals, entitats, escoles i particulars, i 29 parades de llibres, en aquest cas de professionals i d’entitats. La plaça de Santa Anna serà l’espai de la Fira del Llibre on hi haurà 11 de les 29 parades de llibres.

 

portada 2 sant jordi
 

Però vols saber quines activitats pots fer durant aquests dies?

 

Diumenge 14 d’abril


 

12h “És molt dur ser princesa” Esèctacle de titelles

· Lloc: Casal l’Aliança

Us heu preguntat mai què va succeir després que el valerós cavaller Jordi derrotés el drac? Què se’n va fer de la rosa? I de la princesa? En Jordi i la princesa van menjar anissos per sempre? El trobador Cerverí de Montblanc ens respondrà aquestes preguntes i ens recordarà la importància dels llibres per viure en llibertat i per lluitar contra els estereotips.

 

titelles princesa
 

Divendres 19 d’abril


 

19:30h Anada a l'Ajuntament de les Diablesses, el Dragalió, el Drac i la Família Robafaves

· Lloc: Can Marfà

Recorregut -> passatge de Can Marfà, camí Ral, carrer de Pascual Madoz, carrer de Sant Pelegrí, baixada de les Espenyes, carrer d’en Xammar, carrer de Sant Cristòfol, carrer d'en Pujol, La Riera i Ajuntament.

 

Del 20.04.2024 al 10.05.2024  Exposició. Les Diablesses, el Dragalió, el Drac, els Gegants i els Nans

· Lloc: Ajuntament

Les comparses institucionals que protagonitzen actes de Sant Jordi volen ser a l'Ajuntament perquè grans i petits les puguin visitar.

Els mataronins i mataronines podran visitar lliurement les figures en l'horari d'obertura de l'Ajuntament. De dl a dv de 8 a 20.30 h i els ds de 8 a 20 h

 

Dissabte 20 d’abril


 

10:30h “Contes de Sant Jordi” La petita hora del conte

· Lloc: Biblioteca Popular

Aforament complet

L'Alma i els seus titelles explicaran dues històries que succeeixen a l'època medieval i que estan estretament lligades als protagonistes de la llegenda de Sant Jordi: "El drac golafre" i "La llegenda de Sant Jordi".

 

11h Experiment Book Party a

· Lloc: Dòria Llibres

- d'11 a 12 h: Joan Enric Barceló, Alba Dedeu, Toni Cotet, Maria Ripoll, Joan Santanach, Adrià Pujol.

- de 12 a 13 h: Elisabet Riera, Marta Pérez Sierra, Sylvia Lagarda-Mata, Ramon Mas, Leticia Asenjo, Carla Vall, Laura Calçada.

- de 18 a 19 h: Eva Baltasar, Antònia Carré-Pons, Lola Casas, Damià del Clot, Kris Ubach, Marta Marín-Dòmine.

- de 19 a 20 h: Joan Safont, Marta Pera, Eduard Márquez, Care Santos, Ester Invernon.

 

17h “Una casa de sorpreses de Sant Jordi” Visita i taller familiar

· Lloc: a Casa Coll i Regàs

Descobrireu aquest patrimoni modernista i passareu una bona estona en família envoltats d’art, arquitectura, història i cultura. Més informació a visites@casacolliregas.cat,al telèfon 682156765

 

Diumenge 21 d’abril


 

 9 h a 21 hFira del Llibre

· Lloc: Plaça de Santa Anna

La plaça de Santa Anna serà l’espai de la Fira del Llibre on hi haurà 11 de les 29 parades de llibres. D’aquestes,  9 són parades de llibreries, una de les Biblioteques de Mataró amb el Consorci de Normalització Lingüística i  una parada d’autor. La Fira estarà oberta de diumenge 21 a dimarts 23 d’abril de 9 h a 21 h on s’hi podran escollir entre les principals novetats editorials.

 

llibres
 

11:30h Correconte del Drac i el Dragalió

Recorregut d’anada -> Ajuntament, La Riera, Muralla de la Presó i Pati del Cafè Nou

13:00h Recorregut de tornada -> Pati del Cafè Nou, Muralla de la Presó i La Riera fins a l’Ajuntament

Com és costum, el Drac i el Dragalió volen deixar empremta al Llibre Gegant d'aquest any. És per això que sortiran de l'ajuntament en cercavila, acompanyant els infants que també vulguin escriure la seva història.

Acte amb foc. Si us apropeu al Drac i al Dragalió, protegiu-vos del foc portant la roba i el calçat adequat.

 

11:30h XLVIII Llibre Gegant de Contes

· Lloc: Patí del Café nou

Un any més, torna el Llibre Gegant, un dels actes més tradicionals i genuïns del Sant Jordi mataroní. Totes les persones estan convidades a portar les seves petites històries de casa i diversos artistes i il·lustradors de la ciutat s’avindran a donar-los-hi vida amb el seu traç i color. D’aquesta manera, naixerà el Llibre Gegant d’enguany.

 

12h Poemes i cançons de Joan Salvat-Papasseit

· Lloc: Les Esmandies Casal de Barri

A càrrec del Duet Marenda, format per Isidre Caro (veu i guitarres) i Enric Badal (violí)

 

Dilluns 22 d’abril


 

9 h a 21 hFira del Llibre

· Lloc: Plaça de Santa Anna

La plaça de Santa Anna serà l’espai de la Fira del Llibre on hi haurà 11 de les 29 parades de llibres. D’aquestes,  9 són parades de llibreries, una de les Biblioteques de Mataró amb el Consorci de Normalització Lingüística i  una parada d’autor. La Fira estarà oberta de diumenge 21 a dimarts 23 d’abril de 9 h a 21 h on s’hi podran escollir entre les principals novetats editorials.

 

portada
 

09.30h Biblioteca a cel obert  

· Lloc: Plaça de Santa Anna

El Pla Educatiu d’Entorn i les Biblioteques de Mataró organitzen un espai de descoberta de llibres dirigits a infants d’infantil i primària i escoles bressol. Cal inscripció prèvia.

 

Dimarts 23 d’Abril


 

9 h a 21 h Fira del Llibre

· Lloc: Plaça de Santa Anna

La plaça de Santa Anna serà l’espai de la Fira del Llibre on hi haurà 11 de les 29 parades de llibres. D’aquestes,  9 són parades de llibreries, una de les Biblioteques de Mataró amb el Consorci de Normalització Lingüística i  una parada d’autor. La Fira estarà oberta de diumenge 21 a dimarts 23 d’abril de 9 h a 21 h on s’hi podran escollir entre les principals novetats editorials.

 

llibre i rosa
 

Tot el dia. Traiem els punts al carrer! Punts de llibre d'autor

· Lloc: La Riera

L'Associació Sant Lluc per l’Art organitza una nova mostra de “Punts de llibre d’autor”, per celebrar la Diada de Sant Jordi.

Per segon any consecutiu, i després de l'èxit de l'any passat, l’exposició surt al carrer i es transforma en una parada de venda de punts de llibre i roses. Els artistes associats a l’entitat han adaptat les seves peces, obres i creacions per transformar-les en punts de llibre únics.

 

punts llibre
 

11h Anne Frank. Diari d'una instal·lació

· Lloc: Pati de Cultura (carrer de Sant Josep, 9),

A les 18 h l’autor Jordi Prat i Pons farà una explicació de la instal·lació i tots els seus secrets.

Al llarg del matí, l'artista Jordi Prat i Pons crearà una escultura amb 1500 llibres de gairebé dos metres i mig d'alçada que ens recordarà l'Anne Frank. La instal·lació serà un homenatge a l'autora alemanya i un reconeixement a les seves idees.

Jordi Prat i Coll crearà una obra que seguirà una de les seves línies de treball: crear retrats d'escriptors i personalitats relacionats amb la literatura en gran format i amb la tècnica de mosaic amb llibres, jugant amb els colors com és característic en les seves composicions.

 

De 12h a 14h. Marató Manuel Cuyàs.

Plató tvmataró. Plaça Santa Anna.

Quatre grups de convidats llegiran articles de Manuel Cuyàs, que aniran acompanyats de pantalla partida amb imatges relacionades amb el tema de l’article.

 

especial tvm
 

De 15 a 18h. Portes obertes a l’Ajuntament Visita guiada.

 · Lloc: Ajuntament

Els regidors i regidores del consistori atendran visites a la Casa Gran. Explicaran la història de l’edifici i l’activitat que s’hi duu a terme. Visites dirigides a la ciutadania i entitats, no cal reserva prèvia.

El mateix dimarts 23 hi haurà visites per a grups escolars de 10 a 13 h . En aquest cas sí que cal fer reservar prèvia (de 9 a 15 h al telèfon 93 758 21 10)

 

De 18h a 22h. Programa Especial Sant Jordi

Plató tvmataró. Plaça Santa Anna.

Taules diverses relacionades amb Sant Jordi, connexions en directe i prèvia de la Fogonada

 

tvmatarosantaanna
 

17:30h El drac, la rosa i en Jordi L'hora del conte especial

· Lloc: Biblioteca Pompeu Fabra

 

contes de sant jordi
 

19h Diada castellera

· Lloc: davant l’Ajuntament

La Colla Castellera Capgrossos de Mataró tornarà a fer els seus castells, torres i els pilars davant l'Ajuntament en aquesta diada tan especial, el dia de Sant Jordi.

 

capgrossos
 

19h Trobada de gegants, gegantes i nans de Mataró

· Lloc: Esplanada

  • 18 h |  Recorregut previ de la Família Robafaves: Ajuntament, La Riera, carrer Nou, plaça de Santa Maria, carrer de Sant Francesc d’Assís, carrer del Portal de Valldeix, carrer de les Monges, Esplanada.
  • 18.30 h | Trobada de gegants, gegantes i nans a l'Esplanada. Lliurament de roses a les gegantes per part de l'alcalde.
  • 19 h | Inici de la cercavila amb el següent recorregut: Esplanada, carrer de les Monges, carrer del Portal de Valldeix, carrer de Sant Francesc d'Assís, plaça de Santa Maria, carrer Nou i La Riera fins a l'Ajuntament.
  • Tot seguit | Davant de l'Ajuntament: balls.

La Família Robafaves i els Nans conviden els gegants, gegantes i nans de la ciutat a celebrar Sant Jordi amb una cercavila pels carrers de la ciutat. Ho faran a ritme de flabiols, gralles i tabals.

 

gegants
 

22h Fogonada

· Lloc: Des del Portal de Barcelona

Recorregut -> Portal de Barcelona, carrer de Barcelona, plaça de la Peixateria, carrer de Sant Cristòfor, plaça Xica, carrer de Na Pau, plaça del Beat Salvador, carrer de Don Magí de Vilallonga, plaça Gran (voltafoc), carrer de la Beata Maria, carrer de Santa Maria, plaça de Santa Maria (voltafoc), carrer Nou, La Riera, carrer d’en Palau i plaça de l’Ajuntament (voltafoc).

Els carrers de Mataró es tornaran a omplir de màgia i foc per explicar als mataronins l'adaptació de la llegenda de Sant Jordi, amb el Drac de Mataró com a protagonista. A les places, tothom que ho vulgui, podrà ballar al ritme de la música amb els tradicionals voltafocs. En acabar, el grup de música tradicional La Coixinera oferirà un concert.

Els participants en la Fogonada, recordeu que heu de portar la roba i el calçat adequat perquè és un acte amb foc.

 

fogonada
 

Dijous 25 d’abril


 

19:00h Conferència Institucional.

· Lloc: Ajuntament

La traducció literària: una conversa universal a l’Ajuntament Conferència institucional de Sant Jordi a càrrec de Marta Pera Cucurell, traductora i escriptora mataronina guardonada amb el Premi Ciutat de Barcelona de Traducció 2023.

 

19:00h Poesia i cançó. La perla de l’Havana.

· Lloc: Ateneu Centre Cultural

Concert a càrrec de la coral mataronina, sota la direcció de Clàudia Dubé.

 

Dissabte 27 d’abril


 

20:00h ‘Carolina, la serventa amorosa’ Teatre

· Lloc: Teatre Monumental

Un gran espectacle de Carlo Goldoni que fa de la serventa l’autèntica protagonista de la història. Amb la presència de la mataronina Clara de Ramon.

 

Coralina
 

Dissabte 11 de maig


 

19:30h Tornada a Can Marfà de les Diablesses, el Dragalió, el Drac, els Nans i els Gegants de Mataró

· Lloc: Ajuntament

Recorregut à Portal La Riera, carrer d’en Pujol, carrer de Sant Cristòfol, carrer d’en Xammar, baixada de les Espenyes, carrer de Sant Pelegrí, carrer de Pascual Madoz, camí Ral, passatge de Can Marfà.

| Compartir

Aquest portal web utilitza cookies per millorar l'experiència de l'usuari. En utilitzar-lo, accepteu totes les cookies d’acord amb la nostra Política de Cookies.