logo
profile

politica Mataró

Mig centenar de maresmencs, a les llistes per anar al Parlament

La publicació oficial de les llistes es farà la setmana que ve, però tots els partits amb representació a la cambra catalana ja han anunciat els candidats de la comarca

per Lluís Martínez| Compartir


Un total de 55 maresmencs van a les llistes electorals per anar al Parlament de Catalunya. La CUP, amb 12 candidats, és qui encapçala aquest rànquing, seguit dels Comuns i ERC, que compten amb 8 noms de la comarca i el PP amb 7 aspirants. Un cop exhaurit el termini per presentar candidatures, la publicació oficial de totes les llistes tindrà lloc el pròxim 16 d'abril. De moment, tots els partits amb representació a la cambra catalana hi tornen a optar amb una forta representació de candidats de la comarca i 85 escons en joc per a demarcació de Barcelona.

 

Uns comicis que tocava convocar l'any que ve i que el president Pere Aragonès s'ha vist obligat a avançar-los i donar per tancada la legislatura perquè no ha obtingut la majoria necessària per aprovar els comptes de la Generalitat per aquest 2024.

 

Alícia Romero s'alça com a mà dreta d'Illa

 

La diputada i portaveu del grup parlamentari del PSC, la mataronina Alícia Romero, és la número 2 a la llista per Barcelona, que encapçala el primer secretari dels socialistes, Salvador Illa.

 

Alícia Romero, PSC. El PSC es presenta a aquestes eleccions del 12 de maig amb la voluntat d’aconseguir la màxima confiança dels ciutadans. Per tant, obtenir el millor resultat possible que ens hauria de conduir a un govern fort i estable que pugui generar oportunitats per tots els ciutadans de Catalunya.
Evidentment tenim moltes propostes pel Maresme, però voldré citar tres, en àmbits per nosaltres molt importants.  Una la seguretat. Més Mossos d’Esquadra, més seguretat pels ciutadans, que anem tranquils i segurs pels nostres carrers de barris i ciutats. També millor la mobilitat, que sempre és un gran repte a la nostre comarca. La N-II cal permeabilitzar-la, que estigui més lligada a la ciutat i cal que la mobilitat es transfereixi a la C-32 amb noves entrades i sortides. En tercer lloc, la Sanitat, la salud tan important a la nostre comarca.

A la llista, qui també repeteix en un lloc de sortida és la diputada i regidora de Caldes d'Estrac, Elena Díaz. El professor i president de la companyia Aigües de Mataró, Eloi Serrano; i la primera secretària de la JSC de Mataró, Anna Caballero, completa la delegació mataronina de la candidatura.

 

grafic psc
 

L'alcalde de Sant Cebrià, lidera les llistes d'ERC

 

Deixant de banda que el president de la Generalitat i cap de llista d'ERC, Pere Aragonès, és pinedenc i milita a la comarca, el candidat del Maresme més ben situat és l'alcalde de Sant Cebrià de Vallalta, Albert Pla, seguit de la regidora mataronina Anna Salicrú, que ocupa la segona plaça de la llista.

 

Anna Salicrú, ERC. Per tots ha sigut unes eleccions sobrevingudes que ningú s’esperava. Però penso que tothom que te clar la implicació en un projecte és un moment per fer un pas endavant. Jo vull donar suport al projecte d’esquerre i vull donar suport al president de la Generalitat, en Pere Aragonés.  Penso que es mereix continuar sent president per una tasca que s’ha començat a fer i que hauríem d’intentar que es pugés continuar fent.  És important que no quedi estroncada per un canvi de presidència a la Generalitat de Catalunya.

 

La regidora masnovina Sílvia Folch, l'exalcalde de Llavaneres, Nani Mora, l'exalcalde d'Òrrius, Jordi Rull, i de la presidenta de la secció local de Cabrils, Lluïsa Fornas, completen la representació del territori.

 

grafic erc
 

La diputada torderenca Judith Toronjo repeteix a Junts

 

Cinc maresmencs formen part de la llista que lidera l'expresident Carles Puigdemont per al 12M. La maresmenca més ben situada és l'actual diputada torderenca, Judith Toronjo, que ocupa el número 8 de la llista.

 

Judith Toronjo, Junts. Al llarg d’aquests tres anys de legislatura em vist com no eren reflectides totes les inversions necessàries, sobretot a l’àmbit de la mobilitat. Com per exemple, l’urgent de la pacificació de la N-22 a la que cal donar sortida, i  la creació de nous accessos de la C-32 que encara no s’han completat. Però també de l’àmbit educatiu, és a dir, infraestructures necessàries que s’han promès però encara no s’han candelaritzat i que encara en dia d’avui no poden ser realitat.  Cal més inversió. Millorar l’economia d’una comarca que es troba tocada Barcelona molt ben posicionada i ben comunicada i dotar-la d’aquest recursos necessaris.

L'acompanyen l'alcaldessa de Vilassar de Mar, Laura Martínez, que ocupa el número 20; l'alcalde d'Arenys de Mar, Estanis Fors, amb el número 50; Sònia Rojas de Pineda de Mar, que hi va representada amb el número 53 a través de la Sectorial d'Ensenyament; i Josep Grima, de Calella, al lloc 74.

 

grafic junts
grafic junts / Lluís Martínez

 

Lora repeteix com a número 5 de VOX

 

La cap del grup municipal i diputada, Mónica Lora, repeteix com a número 5 de la candidatura d'Ignacio Garriga i es torna a situar en un lloc de sortida per mantenir-se a la cambra catalana.

 

Mònica Lora, VOX. Seguirem treballant intensament per poder fer front a totes aquelles polítiques que estan degradant i portant, cada vegada més, la decadència a la nostre estimada regió, a molts aspectes.  Seguirem treballant per tenir un serveis públic més eficients, per poder també fomentar la creació d’ocupació i combatre la gran asfixia fiscal a Catalunya, que és una de les comunitats autònomes amb més impostos. Sobretot, i molt important, combatre  la inseguretat que tenim en algunes zones dels nostres municipis, que és una cosa que afecta a nivell local i comarcal.

La llista ha incorporat també els regidors mataronins Judith Cortés i José Casado, i el portaveu de la formació a Tordera, Éric Pérez.

 

grafic vox
 

La CUP, amb més candidats maresmencs

 

La llista de la CUP per Barcelona és la candidatura que més maresmencs ha incorporat. En total, n'hi ha 12 encapçalats pel regidor de Malgrat de Mar i portaveu al Consell Comarcal, Enric Zaldo.

 

Enric Zaldo, CUP. La CUP és presenta a aquestes eleccions amb el lema “defensem la terra”, i defensar la terra es fer front a les polítiques d’empobriment, del turisme desbocat, l’especulació amb habitatge, l’espoli de recursos naturals... El Maresme no és aliè a aquesta realitat, aquestes polítiques que sostenen un model de país en benefici d’uns pocs i en contra de les classes populars. Ho veiem amb la massificació turística, la dificultat creixent d’accés a l’habitatge o la nefasta gestió de rodalies, entre molts altres factors.  

Una àmplia representació on destaquen algunes cares conegudes de la ciutat com la de Joan Jubany, Juliana Bacardit o Pep Riera.

 

grafic cup
 

Sergi Morales encapçala la llista dels Comuns

 

L'actual regidor d'Ocupació i Empresa de Mataró, Sergi Morales, és el maresmenc millor situat de la candidatura que lidera Jéssica Albiach. Morales, que també havia format part de la candidatura de Sumar en les darreres eleccions espanyoles, està acompanyat de set persones més de la comarca.

 

Sergi Morales, Comuns Com a Comuns hem donat suport a 3 pressupostos, hem situat diferents prioritats i acords que s’han incorporat als pressupostos i que el Govern de la Generalitat no ha complert. Aquestes son les prioritats que nosaltres posem sobre la taula de cara a Mataró i el Maresme. Per començar, la pacificació de la N-II, que fa moltíssims anys que hi ha acord i consens polític però no s’avança;  la construcció del nou sociosanitari a Mataró, que donaria cobertura a tota la comarca o la construcció d’altres equipaments sanitaris com el nou cap de Cirera-Molins o d’equipaments educatius que fa molts anys que necessita la ciutat.

A la llista, doncs, també hi destaca la també regidora d'Habitatge a l'Ajuntament, Sarai Martínez, en una posició menys rellevant, ja que va de número 76. Un altre dels noms propis que ha incorporat Albiach és la de l'exconseller de Medi Ambient i Habitatge, el mataroní Salvador Milà.

 

grafic comuns
 

El premianenc José Maria Cano, a dalt de tot de Ciutadans

 

Després d'intentar tancar un acord amb el PP per presentar-se junts sense èxit, Ciutadans finalment té candidatura pròpia i el regidor premianenc José María Cano ocupa el número 5 de la llista de Carlos Carrizosa.

 

José Maria Cano, Ciutadans. Nosaltres evidentment hem comés errors, però comparats amb la resta de partits i amb el bipartidisme, els nostres son molt minsos. Jo crec que sóm imprescindibles. La decisió final la tenen els electors el dia que dipossitin la seva confiança a la urna. A partir d’aquí ens ho hem de guanyar i considero que hem de tenir un bon projecte i defensar els interessos dels catalans i catalanes, que és el que fem.

Una candidatura amb una forta presència de Premià de Mar, ja que tres dels quatre membres de la comarca són d'aquest municipi.

 

grafic ciutadans
 

Escribano, número 11 de la llista PP

 

El portaveu del PP a l'Ajuntament de Mataró i al Consell Comarcal, Cristian Escribano, és candidat de la comarca amb una posició més alta de la llista del PP. Tot i que insisteix a dir que la seva prioritat és "la ciutat", no amaga que les enquestes donen uns resultats que podrien convertir el mataroní en diputat, 18 anys després que ho fos Joan López Alegre.

 

Cristian Escribano, PP. Joan López Alegre va ser l’últim diputat maresmenc del PP al Parlament. Jo crec que ara tenim l’oportunitat que això torni, de tornar a tenir un representant del PP del Maresme al Parlament. Al final hem demostrat aquí al Maresme que el PP és l’únic partit que parla dels problemes reals dels maresmenc. Si sortim escollits diputats, els meus portaveus de la comarca tenen la clara certesa que lluitarem perquè les nostres ciutats, Alella, el Masnou, Premià, siguin ciutats segures.

 

Al costat d'Escribano, la comitiva maresmenca de la candidatura es completa amb 6 portaveus més de diferents ajuntaments.

 

grafic pp
 

 

| Compartir

Aquest portal web utilitza cookies per millorar l'experiència de l'usuari. En utilitzar-lo, accepteu totes les cookies d’acord amb la nostra Política de Cookies.