Persones que fa anys que fumen i no saben ni com començar com deixar aquest perjudicial hàbit han compartit experiències aquest matí. Ha estat en un taller que els ha ofert un cercle de confiança al Centre Cívic de Rocafonda acompanyats per professionals del Centre d'Atenció Primària del barri. En una cartolina han hagut de plasmar quines són les seves principals reticències a fer el pas d'abandonar aquest hàbit tan nociu per la salut.
Marta Chueco, infermera i directora del CAP de Rocafonda: Un dels frens és que la gent té molta por de passar-ho malament quan deixa de fumar. El tabac és una addicció com una altra i el més important és estar ben motivat i això ho porta el pacient. A la gent li fa por passar-ho malament, estar nerviós, tenir abstinència i cal que sàpiguen que avui amb seguiment professional i amb els fàrmacs finançats, tot això queda bastant apaivagat.
El taller ha estat una de les propostes del programa d'un seguit d'activitats emmarcades en el Dia Mundial sense Fum, que se celebra aquest 31 de maig. Algunes xerrades i també una sessió amb una ruleta sobre els diversos falsos mites al voltant de deixar el tabac, han servit als assistents per deixar enrere falses creences vinculades amb l'alimentació o la salut bucal. I és que el camí per abandonar el tabaquisme és multidisciplinari.
Leila de Gea, infermera CAP Rocafonda: A la nostra activitat fem una ruleta que és com un trivial per mirar de desmentir mites o realitat i poder treballar-hi.
Sara Ezquerra, dietista i nutricionista CAP Mataró: Engreixar-se no ve directament per deixar de fumar però poden canviar dinàmiques alimentàries i recomanem adherir-se a hàbits saludables.
Alejandro Martínez, fisioterapeuta CAP Rocafonda: Des de la fisioteràpia, per treballar l'ansietat o problema emocional que pot venir del deshabituament, volem oferir eines com l'exercici.
Rosa Martín, higienista bucodental de Rocafonda: En l'odontologia deixar de fumar té molta importància perquè porta moltes malalties associades al tabac, com la malaltia periodontal, les càries, halitosis, els fongs. I a les persones que venen, se'ls hi ofereix fer una higiene bucodental.
A banda d'aquests tallers, els Centres d'Atenció Primària de Mataró, com el de Rocafonda, ofereixen consultes personalitzades per ajudar els pacients a deixar de fumar. Un dels principals frens a l'hora de deixar aquesta addició és la por al fracàs, de fet cada persona necessita de mitjana 3 intents abans d'aconseguir deixar aquest mal hàbit. Però n'hi ha molts que ho aconsegueixen. 714 persones han deixat de fumar als caps de l'Institut Català de la Salut de Mataró en l'últim any.