Explorar la viabilitat de produir energies renovables utilitzant la biomassa del Parc del Montnegre i el Corredor, aquesta és la investigació que s’està duent a terme des de la marca del Consorci de Residus del Maresme, Maresme Circular, en el marc del projecte BIOFORIN.
Aquesta recerca, formada per sis entitats, neix amb l’objectiu de crear una gestió forestal sostenible i millorar la valorització de la biomassa que, a causa de l’abandonament rural dels últims anys i els efectes del canvi climàtic, s’ha vist en una situació de vulnerabilitat i amenaça.
Miquel Monràs, tècnic del Consorci de Residus del Maresme: L’objectiu d’aquest projecte no és gestionar moltes hectàrees, ni crear molt gas ni biochar, l’objectiu és ajuntar tots els actors que participen d’aquesta gestió i crear aquesta estratègia perquè es pugui replicar a altres territoris o veure la viabilitat perquè es pugui repetir.
Des de Maresme Circular s’aposta per portar a terme una solució tecnològica anomenada gasificació, on la biomassa recaptada es converteix en dos productes diferents en lloc de ser cremada directament. Els productes resultants es tracten de gas de síntesi, el qual és un gas renovable que es pot utilitzar com a combustible alternatiu al gas natural; i de biochar, un carbó vegetal per a ser emprat com a filtre del biogàs, conegut com a carbonet.
Miquel Monràs, tècnic del Consorci de Residus del Maresme: Des del consorci el que es planteja és una solució tecnològica, que es diu gasificació, on aquesta biomassa, en lloc de cremar-la directament, la convertim en dos productes. Per un costat tenim un gas, que li diem gas de síntesi i que és un combustible com podria ser el gas natural; i per l’altre costat un biochar, un carbó vegetal que és molt ric en carboni i té aplicacions tant agrícoles, que podem utilitzar al camp, com tecnològiques, que podem utilitzar a la nostra planta.
Gràcies als Fons Next Generation de la Unió Europea, repartits pel Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, el projecte BIOFORIN s’ha proveït d’1,8 milions d’euros repartits entre les totes les entitats participants, dels quals més de 400.000 euros s’han destinat a Maresme Circular.
Miquel Monràs, tècnic del Consorci de Residus del Maresme: El projecte està subvencionat per la Fundación Biodiversidad, són fons europeus i són projectes que estan relacionats amb la bio economia forestal. El nostre projecte en concret treu aquest valor afegit en productes industrials, però hi ha tot un seguit de projectes que el treuen en productes de fusta, productes de suro o altres aplicacions que pot tenir aquest recurs forestal.
Una de les agrupacions participants és l’Associació de Propietaris del Montnegre i Corredor, cosa que es valora positivament per part del Consorci, ja que consideren que la seva presència al projecte farà que totes les gestions es puguin fer realitat i els treballs conjunts donin resultats favorables.