Quan fa cinc anys Àlex Pons va començar l’aventura de L’Illa del Tresor, els seus amics li deien que era un romàntic.
Àlex Pons, propietari de L'Illa del Tresor: Penso que el deure de tot ciutadà és millorar el seu carrer, el seu barri, el seu poble i el seu país. I aquesta és la meva motivació.
I això és el que ha intentat fer fins ara, que es veu obligat a abaixar la persiana de l’única llibreria de vell de Premià de Mar. La decisió sorgeix d’un cúmul de situacions, però hi ha una gota que ha fet vessar el got: una taxa de residus de 409 euros.
Àlex Pons, propietari de L'Illa del Tresor: Una taxa com aquesta trenca l’equilibri d’aquest tipus de negoci, que és de residu zero i economia circular, i fa que hagi de tancar la botiga. De fet, quan tanqui les portes generaré el mateix residu que genero actualment, amb la botiga oberta. No rebo subministraments, els llibres no caduquen. No em passa com a un comerç d’alimentació o a un bar. Crec que és una taxa desorbitada.
Pons ho anunciava la setmana passada a través de les xarxes socials amb un comunicat on assenyalava que la manca de suport institucional i la davallada de clients l’han empès a tancar l’espai, des d’on aquests anys també ha impulsat exposicions i activitats culturals. Una decisió que arriba poc després de la diada de Sant Jordi, que segons Pons fomenta el llibre nou i mediàtic.
Àlex Pons, propietari de L'Illa del Tresor: El mercat del llibre, tant nou com llibre vell, té les dues cares d’una sola moneda. El nostre comerç recupera les vendes de llibres d’èpoques passades. Els llibres no són els enemics, sinó l’eix i el nucli dur d’una cultura.
L’Illa del Tresor té previst tancar el proper 21 de maig. Fins aquell dia s’hi podrà visitar l’última exposició, dedicada a Joan Salvat-Papasseit. El futur del projecte, de moment, passa per la seva vessant en línia i els diumenges al mercat de Sant Antoni de Barcelona.