L'Hospital de Mataró ha rebut 10.000 euros per liderar un estudi que ha d'ajudar a conèixer l'estat d’un càncer de mama amb una tècnica innovadora. Per tal de determinar en quina fase es troba la malaltia, el que es fa és analitzar l'anomenat gangli sentinella, situat a l'aixella. És el primer que rep el drenatge procedent de la mama i, per tant, identificar-lo és clau per saber fins a on s'estén la malaltia. Tradicionalment, per localitzar-lo s'utilitza una injecció de Tecneci 99, un material radioactiu. L'objectiu de la Unitat de Patologia Mamària de l'Hospital de Mataró és demostrar que la detecció del gangli sentinella també es pot fer a través del colorant verd d'indocianina, evitant així l'exposició de radiacions ionitzants.
Sandra López, Coorinadora Unitat de patologia mamària de l’Hospital de Mataró: Ja hi ha estudis que demostren que és igual d'eficaç el verd d'indocianina que el tecneci. Ara mateix està demostrat en pacients amb tumors petits, amb algunes determinades cirurgies... nosaltres volem generalitzar-ho i assegurar que això es pot utilitzar amb tots els pacients. En el futur, quan no tinguem tecneci, perquè és un material radioactiu que no en tindrem prou a llarg termini, puguem utilitzar aquest material que fa el mateix i, a més a més, té més beneficis: pel pacient, econòmics i pel funcionament.
L'estudi, on hi intervindran prop de 900 pacients, consistirà a fer servir les dues tècniques per corroborar que totes dues poden arribar a localitzar el gangli sentinella amb la mateixa eficàcia. A l'Hospital de Mataró ja fan servir els dos mètodes des del 2022 i ara, amb la beca atorgada per l'Associació Espanyola de Cirurgians, estendran l'estudi a més de 15 hospitals de Catalunya i la resta de l'Estat Espanyol.