logo
profile

societat Mataró

L’horta africana, a les Cinc Sénies de Mataró

El pagès mataroní Marc Pruna conrea i comercialitza des del 2008 fruites i verdures típiques de Mali o Gàmbia per diferenciar-se com a productor    

per Betty Doñate | Compartir


Marc Pruna és un pagès de les Cinc Sénies de Mataró que fa anys va decidir reinventar-se per poder seguir conreant les seves terres. Durant l’hivern produeix fruites i verdures d’aquí, però quan arriba el bon temps es dedica a plantar productes de l’Àfrica, com l’okra, el pebrot picant i el iagatú. Després els ven a grans i petites empreses i així es guanya la vida.

 

El seu vincle amb l’horta africana va començar el 2008, animat per treballadors subsaharians de la seva família. Va iniciar-se amb el conreu de l’okra, una verdura de fulla verda semblant al pebrot, i ara produeix sobretot pebrot picant i iagatú  o albergínia de Malí, similar al tomàquet de Montserrat per la forma.  però diferent pel seu gust i textura. També té keremkere, iuca o papaies.

 

Però quin procés segueix per aconseguir tota aquesta producció?  

 

Marc Pruna, pagès: Cap al mesos de febrer i març sembrem les llavors en un hivernacle, perquè el 15 d’abril ja puguem trasplantar-ho tot a camp. La collita, la fem normalment des de començaments de juliol fins que arriba el fred. Però depèn, perquè el pebrot picant es pot collir de vegades fins al febrer.

 

En general, el que conrea són productes que es troben a països de l’Àfrica subsahariana, com Mali, Senegal o Gàmbia, i que s’adapten molt bé al clima mataroní. Amb tot, Pruna reconeix que els últims anys, amb el canvi climàtic, estan patint una mica amb la calor extrema que s’assoleix a l’estiu.

 

Marc Pruna, pagès: Ens estem trobant que a l’agost, aquestes plantes també pateixen. A l’hivern allà, arriben a temperatures de 15 graus. A l’estiu tenim un temps de patiment, sobretot a l’agost.. Fins que arribi el fred i la planta es desenvolupa amb normalitat.

 

Al seu terreny de les Cinc Sénies, una extensió de 3 hectàrees, aquests dies també hi ha espai per a verdures de temporada de la dieta mediterrània, com el bròquil o el carbassó. Però quan arribi l’estiu, Pruna dedicarà el 90% de la seva producció al producte africà, que pot ser de 12 varietats diferents.

 

Pel que fa al seus clients, treballa sobretot amb una gran empresa del Vallès que distribueix les fruites i verdures per tot Europa. També treballa amb petites empreses de Catalunya; de ciutats espanyoles com Saragossa i fins i tot franceses. De la capital, París, té tres clients fixes.

| Compartir

Aquest portal web utilitza cookies per millorar l'experiència de l'usuari. En utilitzar-lo, accepteu totes les cookies d’acord amb la nostra Política de Cookies.