Les emergències arriben normalment d’imprevist. Per això, els Bombers saben que practicar davant de possibles situacions de risc, com un incendi, una inundació o un accident de trànsit, és bàsic. Conscients que hi han d’estar preparats, fan practiques rotatives tot l’any i tenint en compte tres factors: els àmbits on actuen, els serveis que ofereixen i les eines de les quals disposen.
A nivell d’actuacions, poden fer simulacions d’extinció d’incendis - per accedir als edificis, utilitzen sovint autoescales - o de rescats de víctimes accidentades a la carretera o la muntanya. Al Parc de Bombers de Mataró, per exemple, encara recorden com un entrenament els va ajudar a rescatar el conductor d’un camió que havia quedat atrapat al vehicle.
Marc Lorca, caporal del Parc de Bombers de Mataró: Com ens ajuden les pràctiques i les simulacions? Com es diu, al final es juga com s’entrena. El dia que passa alguna cosa per a la qual has entrenat, realment surt bé. Hi ha coses amb poc probables que passin i acaben passant.
Els Bombers de la Generalitat realitzen moltes simulacions on es posen a prova les seves habilitats físiques. No obstant això, cada vegada està guanyant més protagonisme la realitat virtual. L’utilitzen sobretot els comandaments o alts càrrecs del cos. La realitat virtual els permet tenir una visió global de certs escenaris i entrenar-se millor per prendre decisions que sovint són vitals.
Algunes pràctiques són tan importants per als Bombers que les repeteixen més d'un cop a l'any i sempre incidint en un fet prioritari: la seguretat dels propis agents. Normalment, fan les simulacions de forma interna, però de vegades entrenen en col·laboració amb altres cossos d’emergències, com els Mossos d’Esquadra o Protecció Civil.