El passat romà de Mataró és evident si ens fixem en el jaciment de l'antiga Vila de Torre Llauder, situat a l'entrada de la ciutat, i reconvertit ara en un campus d'arqueologia. Només cal passejar-hi per recrear com podria haver estat aquesta antiga vila de l'antiga Roma. Però si volguéssim reconstruir la ciutat d'Iluro, no ho tindríem tan fàcil. I és que Mataró ha anat creixent i evolucionant sobre les restes arqueològiques d'aquella època, els segles I aC i el VII dC.
Carme Puerta, arqueòloga municipal: Quan han sortit restes ens indiquen que no es tractava d'una ciutat prou gran, d’época romana, amb dades del segle I abans de crist, fins l’época medieval, de forma continuada. S’han trobat restes de totes les categories, com termes a CanXammar, cases a sota de la plaça gran...”
Amb tot, gràcies a l’evolució urbanística, sabem que, per exemple, les antigues Termes eren a la Plaça de Can Xammar. En aquest cas, quan es van trobar, l’Ajuntament les va documentar i les va tornar a tapar. Sí que se’n conserva un fragment a la mateixa plaça i al Col·legi d’Arquitectes Tècnics del Maresme, on es pot veure un tros del conducte d’aigua.
Els historiadors també tenen referències de l’antic mercat romà, gràcies a un tros de mur conservat al magatzem de la botiga La Confianza, al carrer Sant Cristòfor. I saben també per on podia passar la muralla romana i com era, gràcies a una troballa a la floristeria Frèsia, a la Plaça de l’Ajuntament.
On també hi ha restes romanes és a la Plaça Gran: amagades, sota terra, hi ha les restes d’algunes cases de famílies romanes benestants, com la Casa dels Dofins. Però el que els arqueòlegs no han trobat mai és el fòrum romà, que es pensa que podria ser a l’entorn de la basílica de Santa Maria.
Carme Puertas, arqueòloga municipal: Les últimes hipòtesis son que estaria al voltant de l’església de Santa Maria, però en certesa, encara no ho sabem. De fet, quan s’han fet excavacions, només s’han trobat enterraments posteriors de la última fase de l’època romana. Esperem que en el futur puguem trobar alguna cosa relacionada amb aquesta antiga Iluro.
El 2015, es va donar amb un tros de mur de l’època romana a la Plaça Gran, però perquè s’estava buscant un gran espai soterrat que, segons diversos testimonis, s’hauria utilitzat durant la Guerra Civil com a refugi. Com és habitual quan hi ha una troballa així, el consistori va aturar els treballs, va documentar-ho tot i ho va tapar. El suposat refugi de la guerra, però, no s’ha localitzat mai.