Tot i ser la comarca de l’àrea metropolitana que més recicla, la recollida selectiva es troba estancada al Maresme. Durant l’any 2023, s’hi van generar més de 219.000 tones de brossa, un 4,3% menys que l’any anterior, però només se’n va recollir poc més de 101.000 de forma separada. Una xifra que representa un 46,4% i que indica que en un any els maresmencs han reciclat un 3,5% menys.
El percentatge, a més, posa de manifest que no hi ha una tendència clara de millora. Amb uns sistemes de recollida que han arribat al seu límit, des de Maresme Circular s’aposta clarament per avançar cap a models més eficients com el porta a porta o els contenidors tancats amb identificació de l’usuari per fer créixer les dades.
Carles Salesa, director de Maresme Circular: A la comarca ha baixat tant la recollida selectiva com la fracció resta. Aquesta situació ens porta a un cert estancament en l’índex de la recollida selectiva. Per tant, cal implantar algunes millores en el sistema que accelerin aquests valors.
Segons recullen les estadístiques, la meitat dels municipis de la comarca superen el 50% de recollida selectiva el 2023. Un rànquing que encapçala Argentona; Sant Andreu de Llavaneres, que l’any passat va implementar el porta a porta i ha augmentat en només un any gairebé 21 punts la recollida separada dels residus; i Arenys de Munt. En canvi, entre les localitats que menys reciclen hi ha Pineda de Mar, Santa Susanna o Mataró.
Carles Salesa, director de Maresme Circular: A Mataró s’ha augmentat la quantitat de residus recollits selectivament durant l’últim any. Això vol dir que la implementació de nous sistemes estan donant els seus fruits, però és necessari estendre’ls també altres municipis grans perquè la selectiva faci un nou impuls.
Amb aquestes xifres de recuperació, el Maresme encara es troba lluny dels objectius europeus que estableixen un 55% de reciclatge pel 2025 i un 60% pel 2030.