En Marc Godoy, més conegut al seu sector com Magori, és de Mataró i des de fa uns quatre anys va crear juntament amb el també mataroní David Alcalá, conegut com a Dac, la marca ‘’La Nit Friki”. És un programa i pòdcast on fan difusió del doblatge en català parlant amb figures vinculades amb el manga, l’anime o el cinema en català.
Marc Godoy, la Nit Friki: Ara mateix tenim el programa que emetem a Twich i Youtube, tenim el Podcast i uns vídeos càpsula on ensenyem com és el doblatge de l’anime en català, com es fa. Com els actors treballen, com riuen, s’equivoquen... una mica les interioritats de com es dobla 'Bola de Drac' o 'Slam Dunk'.
El contacte inicial amb els actors de doblatge, va venir perquè els dos impulsors de la Nit Friki eren molt fans de Bola de Drac. Fa uns anys, els dobladors dels personatges Goku i Vegeta van obrir una sessió als seus fans i va ser allà on es van conèixer i començar a col·laborar.
Marc Godoy, la Nit Friki: A partir d’allà vam començar amb un contacte més proper i ells (Marc Zanni – Goku i Joan Sanz - Vegeta) havien tret el llibre “La sèrie de la teva vida” on expliquen anècdotes del doblatge de Bola de Drac a l’època dels 90’. Aquest llibre va ser un èxit i vam dir de fer un segon llibre. La nostra sorpresa va ser que van voler fer conjuntament amb nosaltres un còmic.
A partir dels llibres “La sèrie de la teva vida Z” i “La sèrie de la teva vida GT” que es van publicar el 2019 i el 2021, coincidint amb la pandèmia van començar a fer difusió a través de les xarxes socials sota el projecte “La Nit Friki”.
Marc Godoy, la Nit Friki: El contacte ja venia d’abans, però el vincle gros es va fer amb la pandèmia. Quan tothom estava tancat a casa, vam començar a xerrar un dia per Youtube i hi havia moltíssima gent connectada a les tantes de la nit. Vam continuar cinc o sis dissabtes consecutius, vam crear la marca de la Nit Friki perquè cada cop s’hi apuntava més gent. Quan va acabar el tancament, vam continuar fent entrevistes a altres actors i actrius de doblatge i tothom encantat perquè són les veus de la nostra infància.
La promoció del doblatge en català de l’anime és també per la Nit Friki una reivindicació. Per a ells, els anys noranta de la seva infància, va ser l’etapa d’or de les sèries i els còmics en català.
Marc Godoy, la Nit Friki: De reivindicatiu, que torni l’època daurada del manga i l’anime en català. Pel que fa al còmic, sembla que moltes editorials ja s’estan posant les piles, com Norma o Planeta, en tornar a publicar manga en català. L’anime va al darrere, però hi ha molta gent interessada en la recuperació.
Un dels seus reptes més complicats és arribar a la gent més jove per la diversitat de xarxes socials que tenen a l’abast.
Marc Godoy, la Nit Friki: La canalla està acostumada a la versió original en japonès i nosaltres toquem el doblatge en català. Hi ha nanos que en lloc del ‘casquet volador’ et diuen el ‘gorrocóptero’, per no parlar dels d’ara que ja no et diuen res perquè no saben ni qui és en Doraemon. Veus que costa molt. La nostra pedra filosofal són els actors i el doblatge en català.
El dia 2 de març La Nit Friki han organitzat una jornada de retrobament amb els actors de la primera etapa del SuperTres. Després de tants anys, en Petri, la Nets, la Noti, la Ruinosa i el Megazero es reuniran davant de 150 persones.
Marc Godoy, la Nit Friki: Pel que ens han dit els mateixos actors, mai els han ajuntat, serà el primer cop que els ajuntin en un mateix esdeveniment. Per això creiem que serà molt nostàlgic i molt divertit.
Els desitjos d’en Marc Godoy i de la Nit Friki passen per la recuperació del contingut televisiu de manga en català.
Marc Godoy, la Nit Friki: El desig real és que el manga i l’anime tornin a ser aquelles eines de normalització lingüística que ja teníem i que ens van treure d’un dia per l’altre.