Aparentment, sembla una boia normal. Però no ho és. Es tracta d'un dispositiu intel•ligent que proporciona dades vinculades a l’estat del mar a temps real. Està instal•lada a la platja del Varador i forma part d’una prova pilot de la Generalitat que ha de servir per establir, en platges no vigilades, un sistema de semàfors que imitarà les banderes que indiquen als banyistes si poden banyar-se o no.
Montse Font, cap del Servei de Gestió d’Emergències de la Direcció General de Protecció Civil: Hem engegat que sigui en platges vigilades per veure la comparativa i veure quan el socorrista posa bandera quina informació dona la boia. La boia només ens dona l’estat de la mar i el socorrista, a part del tema sanitari, ens dona una informació que va més enllà com el tema de les meduses o els dies que fa vent. Tot això ens interessava perquè de cara al setembre la idea és fer una prova amb un semàfor automàtic, en una zona que podria ser una platja no vigilada, i poder posar el color de les banderes mitjançant aquest sistema automàtic.
El mecanisme que proporciona aquesta informació està instal·lat a les tradicionals boies d’abalisament que s’instal·len cada any a la costa catalana. Així doncs, s’ha evitat haver de col·locar nous elements al mar. Però com funciona?
Moisés Cruañas, cofundador empresa Ona Safe & Clean: Nosaltres el que hem fet és aplicar la tecnologia ‘IOT’ (Internet de les coses) a boies de plàstic que tenim actualment a les platges. S’ha creat una caixa estanca on dins hi ha diferents mecanismes que ens proporcionen, a temps real, dades com l’alçada de les onades, direcció, temperatura, període entre onades... I, sobretot, transformem aquesta informació perquè ens doni el color de la bandera que correspon.
Mataró és un dels tres municipis de Catalunya on la Generalitat ha decidit dur-hi a terme aquesta primera prova pilot. Els altres dos són Cambrils i Roses. D’aquesta manera, compten amb informació de l’àrea de Tarragona, Barcelona i Girona. En el cas de la capital del Maresme, es va escollir ja que disposa d’un extens litoral i, de cara al setembre quan es provin els semàfors automàtics que indicaran els colors de la bandera, el municipi compta amb zones sense vigilància on es podrien instal·lar.
Núria Moreno, regidora de Mataró Segura: Som una de les ciutats que pels recursos que tenim, per les platges que tenim... ens permet fer proves com aquesta. Ells el que volen és contrastar totes les dades que es puguin fer manualment amb aquest sistema de vigilància automàtic. Som un municipi que podem oferir aquest contrast de dades.
Aquest sistema de vigilància automàtica, al qual se li ha destinat un pressupost de 5.711,81 euros, no té en compte, per exemple, la presència de meduses o el vent. Tot i així, en el cas de detectar alguna d’aquestes casuístiques, des del mateix municipi o el socorrista encarregat de la zona, pot canviar manualment des d’un dispositiu mòbil el color del semàfor.
Recupera la notícia en vídeo, aquí.