Mataró recull cada any 8,2 tones de residus sòlids amb sistemes de retenció. Són residus que arrossega la pluja i, que sense aquest filtre, acabarien a les rieres i al mar. Per controlar encara més que puguin arribar-hi, Aigües de Mataró ha instal·lat a la Riera d’Argentona un innovador sistema de malles que reté els residus i que aquest dissabte ha ensenyat durant una visita guiada.
Núria Montserrat, responsable de l'area de Comunicació i Clients d'Aigües de Mataró: Com que es feia Setmana de la Natura i el 9 de maig teníem previst instal·lar aquest sistema van pensar que seria una manera de donar a conèixer i conscienciar la població que no utilitzi el vàter com a paperera.
Les malles, situades en un dels sobreeixidors de la Riera d’Argentona, tenen capacitat per a 4,2 tones de residus. Però fa menys d’un mes que funcionen i ja estan gairebé plenes, sobretot de tovalloletes higièniques, un dels grans problemes mediambientals d’avui dia. I és que sovint es llencen al vàter tot i saber-se que no es desintegren a l’aigua.
Núria Montserrat, responsable de l'area de Comunicació i Clients d'Aigües de Mataró: Fins i tot les que són biodegradables triguen un temps a desfer-se i tot aquest temps es queden aquí. Estan gairebé plenes. Després es trauran i es canviaran per altres malles i es tractaran els residus. Hem vist que està molt relacionat amb la climatologia. Com que ha plogut més, s’estan omplint ràpidament.
La visita, inclosa a la Setmana de la Natura, ha començat a l’accés a la Riera d’Argentona des del Passatge de la Menta, on hi ha un altre sistema de retenció: les reixes de desbast.
En total, n’hi ha sis a Mataró que capturen les deixalles que la gent llença al carrer, a les clavegueres o fora de les papereres.
L’altre sistema de retenció que s’utilitza a la ciutat és el de les pintes. En aquest cas, n’hi ha quatre de repartides entre l’Avinguda Amèrica, les platges i el port esportiu. El que fan aquestes pintes és retenir residus i plàstics que passen pels col·lectors i que, si no fos per elles, acabarien al mar.
Informa: B. Doñate