Franco Randazzo va néixer el 1949 a Blufi, un petit poble molt proper a Palermo, la capital de l’illa italiana de Sicília. De jove ja tenia clar que volia veure món. I per això, amb 18 anys, va abandonar Italià per Alemanya. L’aventura, però, va durar relativament poc, ja que va decidir canviar el fred alemany pel bon temps i les millors perspectives que li oferia el Maresme.
Després d’un temps treballant a un hotel de Caldes d’Estrac, va arribar a Mataró, on un amic li havia demanat ajuda per portar un restaurant. L’experiència va ser bona i va decidir-se a obrir la seva pròpia pizzeria. El 1981 va obrir-ne una al carrer Cuba i el 1985 ja ho va fer al Camí Ral, amb el nom de Caminetto, un negoci que avui continua a ple rendiment.
El restaurant Caminetto, que en italià vol dir llar de foc, celebrarà el seu 40è aniversari l’any vinent. En total, hauran passat quatre dècades durant les quals Randazzo ha format una família – es va casar amb una mataronina i té un fill que porta el negoci amb ell – i en les que s’ha integrat totalment a Mataró, col·laborant en la vida social i associativa.
Franco Randazzo: Estic molt orgullós de ser un mataroní més. Tinc molts amics. No recordo l’any però vaig ser promotor de la restauració de l’òrgan de Santa Maria.
Segons dades de l’Ajuntament de Mataró, el 2022 vivien a la ciutat un total de 886 italians, la majoria d’ells als barris de l’Eixample i Cerdanyola. La italiana és la població europea més nombrosa a la ciutat. Però encara queda lluny dels grups d’estrangers més nombrosos residents a Mataró, com la del Marroc – format per més de 8.000 persones o la xinesa – per més de 2.000.