logo
profile

economia Mataró

Els mercats mataronins, encara ressentits per l’encariment dels aliments

La pujada de preus de la cistella de la compra s’ha moderat, però continua afectant consumidors i venedors, sobretot els de producte fresc als mercats   

per Betty Doñate | Compartir


Els mercats de Mataró estan patint l’encariment de la cistella de la compra des del 2022, quan va esclatar la guerra d’Ucraïna. El conflicte va encarir els subministraments bàsics, com el gas o l’electricitat, i va afectar de ple els aliments, sobretot els frescos, com el peix, la carn o les fruites i verdures.  

 

En el cas del Mercat Municipal de la Plaça de Cuba, les vendes van reduir-se un 15% a finals d’aquell mateix any i a dia d’avui, encara no s’han recuperat. Des del mercat, asseguren que estan notant que molta gent ha deixat de comprar producte fresc i que, si ho fa, és a grans superfícies.  

 

Marina Pi, presidenta del Mercat Municipal de la Plaça de Cuba: “El problema és que la gent està deixant de venir al mercat i deixa de comprar productes frescos, en general. El salmó s'ha encarit de 3 a 4 euros en 6 mesos.

 

La mateixa Plaça de Cuba acull cada dissabte un mercat setmanal de fruites i verdures i la situació que s’hi viu és molt similar a la del mercat municipal. Els paradistes expliquen que tot s’ha apujat molt i que no poden fer-hi res.

 

Joan Roselló, paradista del mercat setmanal de la Plaça de Cuba: Totes les gestions que fas al camp et resultem més cares, perquè el gasoil costa més. Tots els productes són més cars.

 

Norma Álvarez, paradista del mercat setmanal de la Plaça de Cuba: Abans comprava les pomes a 20 cèntims i podia posar-les d’oferta. Ara molts productes d’importació són més cars. 

 

En general, els clients dels mercats arriben als mercats prioritzant la qualitat però, tot i així, es queixen que ara poden comprar menys productes frescos amb el pressupost d’abans. De fet, segons un estudi de l’empresa Kantar, el que abans es comprava amb 100 euros ara costa 50 euros més.

 

Anna Maria Planellas: Abans venia amb 100 euros i comprava de tot. Però ara és impossible.

 

Magda Andorra: Ara costa el doble!  

 

Manel Luna: No deixo de comprar coses, però trobo que hi ha articles caríssims i evito comprar-los si no són de temporada. Quan començo el temps de les cireres, m’espero perquè si no són molt cares al principi.

 

Anna Serrano: Ho he notat però el preu és més competitiu i de més qualitat i de quilòmetre zero que a supers i botigues. T’estalvies intermediaris.

 

La pujada de preus s’ha anat moderant, però, segons un estudi de l’OCU, hi ha més d’un centenar de productes més cars que fa quatre anys. El que més s’ha encarit l’oli d’oliva: un 225%. També s’han apujat molt el preu del sucre (un 91%); els ous (67%); les pastanagues (un 65%) o el salmó fresc (un 56%).

 

Informa: B. Doñate i J. Peñaranda 

| Compartir

Aquest portal web utilitza cookies per millorar l'experiència de l'usuari. En utilitzar-lo, accepteu totes les cookies d’acord amb la nostra Política de Cookies.