logo
profile

societat Mataró

El sector agrari del Maresme redueix la contractació de temporers

A diferència d’altres indrets, aposten per la contractació fixa discontínua i reestructuren l’explotació i la plantilla per tenir activitat tot l’any.

per Laia Sanmiquel| Compartir


El sector de la fruita i la verdura, però també el de la flor i la planta precisen, en certes èpoques de l'any, un increment de personal per, sobretot, collir-les o distribuir-les. En el cas del Maresme, els pics de feina coincideixen amb la primavera, moment en què es necessita més mà d’obra.

Arran de la nova normativa laboral que impedeix els contractes temporals i a diferència d’altres indrets del país, les explotacions que queden a la comarca estructuren les seves plantacions i la plantilla de tal manera que tenen activitat tot l’any. Això suposa que la contractació de temporers queda reduïda a menys del 10% del volum del personal. A Mataró, per exemple, és el cas de l’Hort d’en Dídac.

 

Dídac Valera, propietari de l'Hort d'en Dídac: El concepte temporer al Maresme fa anys que ha anat perdent-se perquè les temporades a la comarca, les explotacions que encara estem en actiu, ens hem anat adaptant a tenir una font d’ingressos el més constant possible al llarg de l’any. Dins d’aquest plantejament sí que hi ha moments de més feina. Però això no treu que la plantilla que tu tens per anar fent les feines estructurals i productives abans de vendre, al llarg de l’any, ens hem organitzat perquè siguin estables. Tenim els mateixos treballadors al gener que al desembre.

 

Així doncs, les explotacions del Maresme han trobat productes diversos que els permeten mantenir l'activitat productiva tot l'any. En Dídac Valera detalla les diverses campanyes que encadenen actualment.

 

Dídac Valera, propietari de l'Hort d'en Dídac: Ens vam diversificar a fer horta variada. Entre elles, maduixa que ve abans que la temporada del tomàquet. El tomàquet el seguim fent, però menys. Hem diversificat cap a fer pèsol, carxofa, bledes, espinacs, porros i cebes a l’hivern. D’aquesta manera, hem substituït dues campanyes molt estacionalitzades per fer-ne 8, 9 o 10 que es complementen al llarg de l’any.  

 

El producte agrari que es conrea a la comarca demanda especialització per part dels professionals que el treballen. Un motiu més que fa que la figura del temporer tampoc encaixi en les explotacions de la zona.

| Compartir

Aquest portal web utilitza cookies per millorar l'experiència de l'usuari. En utilitzar-lo, accepteu totes les cookies d’acord amb la nostra Política de Cookies.