Arxius i ràdio és la fórmula màgica que ha escollit l’Arxiu Comarcal del Maresme per apropar el seu dia a dia a la ciutadania. Durant més de dues hores, la sala d’actes de Can Palauet s’ha convertit aquest divendres a la tarda en un estudi radiofònic per on han anat passant persones que tenen relació amb l’arxiu. Un ecosistema format per investigadors, voluntaris, restauradors... que ha servit per posar sobre la taula qüestions com la digitalització i la gestió de documents, els arxius municipals i els parroquials, diversos tipus de fons o la memòria històrica.
Alexis Serrano, director Arxiu Comarcal del Maresme: Hem decidit unir arxius i ràdio perquè és una simbiosi perfecta. La ràdio segueix sent aquell mitjà de proximitat que arriba a tot arreu i que, a més, ara està més de moda que mai amb el pòdcast. Hem convidat a molta gent perquè parli de les moltes facetes que té un arxiu com el nostre. Donem veu als titulars de fons, que els han cedit a l’arxiu; donem veu a tècnics d’altres arxius com els parroquials o els municipals; també a conservadores i conservadores, els metges dels nostres documents perquè es mantinguin en el temps; tècnics que tenen cura de la digitalització, la posada en línia i la gestió documental.
Georgina Sánchez, àrea d’informació i referència Arxiu Comarcal del Maresme: L’arxiu no és una cosa tancada ni fosca, és tot un món on hi tenim des d’usuaris fins a restauradors, passant per voluntaris, titulars del fons i arxivers de molts tipus.
"L'Arxiu a fons! Cafè i Ràdio en directe" es pot recuperar a la llista de distribució de l'Arxiu Comarcal del Maresme dins el canal de YouTube de la Xarxa d'Arxius Comarcals. L’activitat s’emmarca en la Setmana Internacional dels Arxius, que escampa desenes d’activitats arreu del territori per posar en valor la tasca que fan aquests espais, que funcionen com la memòria col·lectiva d’un territori.
Georgina Sánchez, àrea d’informació i referència Arxiu Comarcal del Maresme: Aquí ens dediquem a recuperar tota la nostra història i permetre que d’aquí a uns anys tothom la pugui tenir. Estem recuperant la memòria de la nostra comarca, que és molt rica i on tenim moltes coses a dir i recuperar.
Alexis Serrano, director Arxiu Comarcal del Maresme: El Dia i la Setmana Internacional dels Arxius serveix precisament per vindicar el valor dels documents i dels arxius, la feina dels arxivers i arxiveres. No només de la memòria passada, com a grans contenidors del nostre passat i la nostra història, sinó també per prendre consciència de la necessitat de mantenir les accions en el temps. Perquè, al cap i a la fi, els arxius no deixen de ser un reservori d’accions en el temps que han fet moltes persones que ens han precedit.
Un dels reptes que els arxius tenen entre mans és la digitalització. Una qüestió de futur, però també de present que no només permet preservar els documents, sinó també aconseguir que puguin arribar a tothom i que estiguin a l’abast per ser consultats en línia les 24 hores dels 365 dies de l’any.