logo

societat Mataró

Cinc alumnes de batxillerat de l’Escola Pia Santa Anna, a punt d’enlairar un satèl·lit

En Yi Shu, Carles Abel Moreno, Biel Roig, Llorenç Vila i Pol Relaño participen en el concurs CanSat de l’Agència Espacial Europea i volen classificar-se per la fase nacional

per Laia Sanmiquel| Compartir


Comença a córrer el compte enrere perquè el grup anomenat Llunàtics faci enlairar el mini satèl·lit que ha construït. Es tracta d’un conjunt de 5 amics, tots ells estudiants de 1r de batxillerat de l’Escola Pia Santa Anna, que participen en el concurs CanSat, una competició proposada per l’Agència Espacial Europea.

 

Llorenç Vilà Fontbona, membre de Llunàtics i estudiant a l’Escola Pia Santa Anna: No sé com vaig acabar trobant que a la pàgina web de l’Agència Espacial Europea tenien diferents propostes educatives. Entre d’altres, tenien el CanSat. Els hi vaig proposar al meu grup d’amics, amb qui abans ja havíem fet altres projectes per divertir-nos de caràcter tecnològic, i es van apuntar.

 

Aquest programa proposa als participants l’elaboració d’un satèl·lit petit, de màxim 300 grams, que sigui capaç d’acomplir dues missions. La principal és poder mesurar la pressió i temperatura, mostrar la seva posició via GPS i aguantar la caiguda aproximada de 100 metres a una velocitat mínima de 8 metres per segon amb l’ajuda d’un paracaigudes. La secundària és diferent per cada participant i requereix que cada grup faci una proposta científica i innovadora.

 

Llorenç Vilà Fontbona, membre de Llunàtics i estudiant a l’Escola Pia Santa Anna: Vam decidir optar per la transmissió d’energia a llargues distàncies mitjançant les ones electromagnètiques. L’eina que fem servir és la Rectenna. Les antenes normals les fem servir per rebre informació. El que fa la Rectenna és agafar les ones electromagnètiques que fem servir, les rectifica i les transforma en corrent continu que es pot fer servir per alimentar components d’un satèl·lit.

 

Satèl·lit construit pel grup Llunàtics de l'Escola Pia Santa Anna

Satèl·lit construit pel grup Llunàtics de l'Escola Pia Santa Anna / tvmataró

 

Tot i la joventut dels integrants de Llunàtics, tots tenen entre 16 i 17 anys, han donat amb la fórmula per trobar forats al llarg de la setmana per tirar endavant els seus projectes com a grup.

 

Biel Roig, membre de Llunàtics i estudiant a l’Escola Pia Santa Anna: Fem quedades cada dilluns després de classes de 3 a 5. Ens organitzem i fem petites tasques a l’escola. Treballs més manuals els fem a casa d’en Llorenç que té les eines necessàries. A més, quedem els caps de setmana. Tasques com xarxes socials ho fem cadascú des de casa.

 

Yi Shu, Carles Abel Moreno, Biel Roig, Llorenç Vila i Pol Relaño són els integrants de Llunàtics
Yi Shu, Carles Abel Moreno, Biel Roig, Llorenç Vila i Pol Relaño són els integrants de Llunàtics / Escola Pia Santa Anna

 

Des de fa dies treballen amb una data clau al calendari: el 20 d’abril. És llavors quan hi ha previst l’enlairament del projecte a l’aeroport Lleida-Alguaire.

 

Llorenç Vilà Fontbona, membre de Llunàtics i estudiant a l’Escola Pia Santa Anna: El llançament es fa mitjançant un coet que han desenvolupat uns estudiants de l’UPC. Es seleccionen 18 participants que poden posar el satèl·lit al coet i es fan per tandes de 6 satèl·lits. El coet es llença fins que arriba a una altura d’1 km aproximadament i despleguen els CanSats. Aquí comença l’aventura del descens controlat i l’enviament de dades. Els equips que ho facin millor, tenen un passi pel concurs estatal.

 

L’interès per aquest tipus de projectes se’ls hi va despertar l’any passat. Expliquen que a 4t de secundària van tenir un professor que els deixava fer volar la imaginació a nivell tecnològic. Poc s’imaginaven llavors que un any més tard estarien a les portes d’enlairar un satèl·lit de la mida d’una llauna. Una posada en escena que, si tot va bé, els conduirà a obtenir el bitllet per la competició estatal.

| Compartir

Aquest portal web utilitza cookies per millorar l'experiència de l'usuari. En utilitzar-lo, accepteu totes les cookies d’acord amb la nostra Política de Cookies.