L’espai autogestionat de Can Fugarolas no ha tingut un camí plàcid. El col·lectiu va llogar la finca l’any 2013. 3 anys després, el 2016, va firmar un contracte de masoveria urbana vigent fins al 2026. L’empresa propietària de l’antic concessionari amb qui van firmar, però, va fer fallida i la SAREB el va absorbir amb tot el seu patrimoni.
L’any 2021 es va executar una subhasta per intentar cancel·lar el deute que havia acumulat el primer propietari i finalment va quedar deserta. Un respir que va durar poc perquè l’any passat es posava l’edifici a la venda per 2.6 milions d’euros que tornava a amenaçar la continuïtat del projecte.
Durant aquest procés l’Ajuntament ha fet diversos intents de mediadoció entre el col·lectiu i la SAREB. S’han plantejat diverses opcions. El Consistori va oferir Can Marfà com a nova seu pels usuaris, un espai que el col·lectiu va rebutjar-lo en considerar-lo massa petit. Els membres de Can Fugarolas van demanar a l'Ajuntament que comprés el solar o l'expropiés per arribar després a un acord de cessió amb el col·lectiu. Els membres de Can Fugarolas, fins i tot, es van plantejar participar econòmicament en l’operació. El consistori, però, va descartar l’opció davant la negativa en rodó de la SAREB.
Sergi Morales, portaveu d'En Comú Podem: “Hem demanat a la SAREB que analitzi la possibilitat de cedir al col·lectiu i a la ciutat la nau, però no és possible. Una cosa és el que m'agradaria, i una altra el que és possible. És una decisió de la SAREB i desconec els motius”.
Encara sense cap proposta en ferm per assegurar la continuïtat del projecte, Can Fugarolas, ha aturat aquest matí el primer intent de desnonament.
L’espai acull 21 col·lectius, 8 associacions, 1 cooperativa, 70 treballadors autònoms i cada setmana rep la visita d'unes 200 persones per a desenvolupar-hi algun tipus d’activitat. Tots ells reben, amb menor o major implicació, el suport de tots els grups de l’oposició.