
Nova passa en l'aprofitament alimentari: oli fet amb les olives dels espais verds de Mataró
Nova passa en l'aprofitament alimentari: oli fet amb les olives dels espais verds de Mataró
L’Ajuntament i la Fundació Espigoladors han fet la primera collita d’olives al Parc de la Roda d’Andalusia com a prova pilot
L’Ajuntament i la Fundació Espigoladors han fet la primera collita d’olives al Parc de la Roda d’Andalusia com a prova pilot
per Clara Sánchez| Compartir
Les olives d’aquestes oliveres del Parc de la Roda d’Andalusia s’han recollit per convertir-les en oli. És una passa més que fa l’Ajuntament de Mataró de la mà de la Fundació Espigoladors per treure dels carrers de la ciutat els fruits dels arbres que estan a punt de caure i donar-los un profit. En aquest cas, la collita d’olives ha estat una prova pilot i dels 100 quilos d’olives collides se’n farà oli d’oliva de Mataró en un molí.
Jose Antonio Ricis, regidor Verd Urbà: Estem fent una prova pilot per donar un aprofitament alimentari del que es produeix als carrers. Ja fem taronges amargues aquí també en aquesta mateixa plaça i estem posant en prova pilot la collita d’olives per fer oli d’oliva de producció quilòmetre 0, casolà. Aprofitem perquè tota l’oliva que no cau a terra és un perill que traiem dels carrers.
Cristina Cabot, tècnica Fundació Espigoladors: Avui per primer any a Mataró hem espigolat, hem collit olives. És una prova pilot per poder seguir-ho fent a més places i més carrers i que les olives no caiguin a terra. Aquest any amb el canvi de temps, el fred, les pluges, a vegades és impossible controlar-ho, i de cara a l’any que ve poder anar a més carrers i places i collir encara més quilos. El que farem amb les olives aquest any és portar-les a un molí per fer oli de Mataró.
Però la d’olives no ha estat l’única recollida que s’ha fet aquests dies a Mataró. També s’han collit 600 quilos de tomàquets a Can Pruna, a les Cinc Sénies.

Voluntaris i usuaris del supermercat Entorn de Mataró, que proveeix d’aliments persones en situació de vulnerabilitat, s’han arremangat per fer aquesta espigolada. Una collita que ha anat en benefici precisament el Centre de Suport Alimentari.
Josefina Porcar Gascón, voluntària Creu Roja: Hem vingut a espigolar, que m’ha fet molta gràcia la paraula, a espigolar tomàquets. Jo em vaig encarregar la gent que vulgues venir i pels usuaris és per saber d’on ve la fruita a l’Entorn. Jo diria a molta gent, que va a caminar, que també vagin a espigolar, que a més estàs al costat de la natura, que què més podem demanar.
Maria José Álvarez, usuària Entorn: Consisteix en agafar el que l’agricultor no pot recollir perquè en té massa i això, com que és un excés, ho recullen i ho reparteixen entre la gent a l’Entorn. No està malament perquè et distreus, ajudes, igual que t’ajuden a tu, també ajudes a altres persones.
Magalis Alviares, usuària Entorn: És una activitat que cobreix moltes expectatives pel que fa a l’ajuda d’aliments a les persones més vulnerables, que n’hi ha bastantes. És molt diferent, és el primer cop que la faig i m’ha semblat molt bonica.
Ja fa dos anys que l’Ajuntament i la Fundació Espigoladors organitzen collites de fruits a diferents punts de la ciutat.

De fet, precisament en aquest mateix espai del Parc de la Roda d’Andalusia fa un parell d’anys que voluntaris de la zona cullen taronges amargues amb les quals s’acaba fent una melmelada que s’elabora en un obrador del Prat de Llobregat que contracta persones en situació de vulnerabilitat.
| Compartir




