
Nous estudis d'hoteleria per a adolescents amb discapacitat intel·lectual a Mataró
Nous estudis d'hoteleria per a adolescents amb discapacitat intel·lectual a Mataró
El Miquel Biada forma des d'aquest any nois i noies que volen treballar al món de la restauració com a ajudants de cuina o de sala
El Miquel Biada forma des d'aquest any nois i noies que volen treballar al món de la restauració com a ajudants de cuina o de sala
per Betty Doñate | Compartir
L’Institut Miquel Biada de Mataró ha estrenat aquest any un itinerari específic formatiu (IFE) de Serveis de restauració i elaboració d’àpats. Es tracta d’una formació per a joves de 16 anys en endavant que tenen una discapacitat intel·lectual i que volen treballar com a ajudants de cuina o de sala.
Gerard Serra, professor tècnic del curs: És un formació de quatre anys perquè aquests joves majors de 16 anys puguin ser auxiliars de cuiner i cambrer. Aprendran a fer suport d’un cuiner: a tallar, a pelar, fer elaboracions bàsiques. En definitiva, coses senzilles, però que permetin que d’aquí a quatre anys accedeixin al món laboral de la forma més fàcil possible.
En total, la formació té quatre cursos acadèmics: els tres primers es fan a l’institut i l’últim, a una empresa. Però, tot i que les pràctiques es deixen per al final, la idea és que els alumnes estiguin en contacte amb el món de la cuina a diari. Avui, per exemple, han après a fer una massa de galetes de mantega.
Gerard Serra, professor tècnic del curs: És cert que hi ha alumnes amb dificultats i que alguns ho fan millor i que d’altres el contrari. Però s’ajuden entre ells i és bonic: entre tots s’ajuden per assolir l’objectiu final.
I és que, si la part tècnica és important, també ho és el component emocional. A banda de formar-se per cuinar i servir taules, els alumnes hauran d’aprendre a adquirir determinats hàbits i a relacionar-se amb l’entorn.
Gemma Serra, tutora del curs: Van començar el 12 de setembre i ara el vincle ja l’hem treballat i són capaços d’expressar-se sense vergonyes. Han agafat confiança.
A l’actualitat, el Miquel Biada té una cantina que gestionen joves també amb discapacitat intel·lectual de la Fundació el Maresme. Però, quan els estudiants d’aquest nou itinerari estiguin prou formats, també se’n faran càrrec del bar, perquè tinguin una idea aproximada de què és treballar en el món de l’hoteleria.
Jaume Arcos, director de l’institut: Per a nosaltres és un repte. A més a més, ens aporta molt: una diversitat que podem tractar de forma normalitzada.
A banda d’aquests alumnes, els que també utilitzaran la cantina i el nou obrador de l’institut són els estudiants del Programa Formatiu d’Inserció d’Auxiliar d’Hoteleria, que ara faran horari de tarda per facilitar-ne l’ús.
Informa: B. Doñate
| Compartir