![<p data-pm-slice="1 1 []">L’encariment del peix amenaça ja els àpats de Nadal</p>](https://d2wdgodjgr1nuq.cloudfront.net/pre-mataro/proxy/09db386f-eac5-4599-a8e4-3dce05c4e4a3_VP_gamba_vermella.jpg)
L’encariment del peix amenaça ja els àpats de Nadal
L’encariment del peix amenaça ja els àpats de Nadal
Els pescadors i peixaters estimen una pujada de preus vinculada a les restriccions pesqueres i a la manca de producte local
Els pescadors i peixaters estimen una pujada de preus vinculada a les restriccions pesqueres i a la manca de producte local
per Judit Peñaranda| Compartir
A finals de setembre -a tres mesos d’acabar l’any- ja hi ha embarcacions del Maresme que no poden sortir a la mar. O han consumit els dies permesos, o bé, la quantitat de quilos autoritzats per pescar. La gamba vermella n’és un exemple. Els pescadors i peixaters estimen, doncs, una pujada de preus de cara les festes de Nadal vinculada a aquestes restriccions pesqueres. I és que sense barques, tampoc hi ha peix. A manca de producte local el que es consumirà serà de fora i aquest també pujarà de preu.
Carme Barbena, peixatera: La gamba congelada ja ha pujat. Una cosa va lligada amb l'altra. No crec que vagi barata aquest Nadal.
Jordi Gispert, expert en oceanografia: Hem d'emprendre mesures per promocionar aquest consum local i intentar evitar aquest desgavell del capitalisme que ens porta a exportar les escasses quantitats de peix que nosaltres podem pescar a les nostres costes i a importar peix que tenim aquí de Portugal, de França, d'Itàlia i, fins i tot, de costes de l'Àfrica.
Si no hi ha gamba, el carro de la compra es podria omplir amb altres productes de proximitat, però la realitat és que el consumidor cada vegada s’adapta menys i, igual que pot aconseguir tota mena de fruita o verdura fora de temporada, també vol escollir en tot moment.
Carme Barbena, peixatera: La gent vol el que vol. El peix de platja té espines i tot i que nosaltres, els peixaters, les traiem, a la gent no li agrada. No hi ha el costum ni la cultura de menjar peix amb espines tot i que sempre hi ha sigut.
Els hàbits de consum han canviat i la pressa, la comoditat i la pèrdua del relleu generacional fa que es deixin de consumir espècies locals d’allò més saludables.
| Compartir