logo
<p class="MsoNormal" style="line-height:150%;">El canvi d’hàbits fa caure un 40% el consum de peix fresc en els últims 15 anys<o:p></o:p></p>
Societat Mataró

El canvi d’hàbits fa caure un 40% el consum de peix fresc en els últims 15 anys

Pescadors del Maresme reconeixen que han notat aquest descens i també la disminució de gairebé un euro en el preu mitjà de peix per quilo.

per Laia Sanmiquel| Compartir


El consum del peix ha disminuït, especialment, entre les generacions més joves. Un descens que constata un informe publicat per l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona i que ha comptat amb la col·laboració del Gremi de Peixaters de Catalunya. Segons aquesta anàlisi, el consum de peix fresc ha caigut un 40% en els últims 15 anys al país. Un dels principals motius que explicaria aquesta disminució és el canvi d’hàbits de la ciutadania. L’informe apunta que la població ara busca comoditat en la preparació dels àpats, té menys coneixements culinaris i destina menys temps a la cuina.

 

Albert Reixach, pescador: A casa jo crec que en mengen menys. La gent se’n va al restaurant. Pots anar a menjar peix al restaurant i per menys de 50 euros en menges. Els hàbits han canviat. Ara tothom treballa fora, està menys temps a casa, per comoditat pels nens... no sé per què però no es consumeix peix com abans.

 

Des del sector pesquer del Maresme defensen que la manca de temps no hauria de servir d’excusa per no menjar peix. De fet, recalquen els beneficis d’aquest aliment: aporta proteïnes, àcids grassos omega-3, vitamines i minerals. A més, es tracta d’un element essencial en una dieta saludable.

 

Malgrat aquesta crida, reconeixen que cada vegada és més complicat guanyar-se la vida com a pescador. Els professionals han hagut d’adaptar-se a normatives europees estrictes que, per exemple, els limita el nombre de dies que poden sortir a la mar. A més, aquest gremi presenta moltes dificultats per trobar relleu generacional. Tot i així, actualment la flota pesquera catalana aporta menys del 25% del peix total que es consumeix. En aquest sentit, detallen que al 2024 es van capturar 19 mil tones de peixos, 3.000 més que al 2023. En canvi, en aquest mateix període, el preu mitjà per quilo ha baixat gairebé un euro.

 

Antonio Marzoa, patró major de la Confraria de Pescadors d’Arenys de Mar i president Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Barcelona: El 2023 el preu mitjà estava a 5,4 euros i, l’any passat, va quedar a 4,7 amb un volum de captures amb un valor de llotja d’uns 90 milions i unes 19.200 tones.

Segons les darreres dades proporcionades pel Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, al 2023 el Port d’Arenys de Mar era la segona instal·lació de la província de Barcelona amb més embarcacions pesqueres. En total, en tenia 49, 5 menys que Vilanova i la Geltrú, municipi que encapçalava el rànquing.

| Compartir

Contingut relacionat
Aquest portal web utilitza cookies per millorar l'experiència de l'usuari. En utilitzar-lo, accepteu totes les cookies d'acord amb la nostra política de cookies.